Kommentar

Spåkule med pengepremier

Gamblerne spår at Theresa May går av som britisk statsminister neste år.

Bilde: Tiocfaidh ár lá 1916/ Flickr/ CC BY-ND 2.0

Hvordan går det med Brexit, Trump, Merkel og Kristersson i 2019, slik gamblerne ser det?

Like før jul skrev jeg om utsiktene i demokratenes nominasjonskamp foran presidentvalget i 2020. En kilde jeg da brukte var betting-markedene: Hva tror folk (inkludert meg selv) som faktisk setter penger på slikt om utfallet? Gamblerne kan selvsagt ta feil, og gjør det rett som det er, men har over tid vist seg minst like dyktige som spåmenn som eksperter og meningsmålinger.

La oss ta en kjapp kikk på andre slike «spådommer» for valg og andre politiske hendelser i 2019. Her er både markedsplasser som Betfair og PredictIt og bookmakere brukt som kilde.

Mange demokrater vil sette i gang en riksrettsprosess mot Trump når de tar over flertallet i Representantenes Hus på nyåret. Men ledelsen har hittil uttalt seg negativt til dette. Med det vi vet i dag, vil det være umulig å oppnå de to tredelers flertall i Senatet som skal til for at presidenten kan dømmes og avsettes, og et klart flertall i folket er motstandere av riksrett. Likevel gir markedet dette omkring 50 prosent sjanse, og 40 prosent for at det skjer i 2019. (Jeg har penger imot).

Sjansene for at Trump er ute av presidentembetet neste år anslås til hele 33 prosent – alt for høyt etter mitt skjønn. Det er for øvrig 25 prosent sjanse for at Trumps gamle valgkampleder Paul Manafort blir benådet neste år.

Brexit skal etter planen settes i verk 29. mars, med en overgangsperiode ut 2020. Men hos Betfair er det snaue 60 prosent sjanse for at dette IKKE skjer. I dette ligger det både en mulighet for forsinkelse, og en mulighet for reversering. Sjansene for en ny folkeavstemning neste år står til snaue 40 prosent, og sjansene for at det blir en folkeavstemning som omstøter resultatet til omlag 25 prosent.

May og nyvalg: Labour og Corbyn presser på for et kjapt nyvalg, men markedet er skeptisk. Sjansene for at det skal skje i 2019 bedømmes til snaue 40 prosent, mens det er omkring 33 prosent sjanse for at det ikke blir nyvalg for perioden ordinært utløper i 2022.

Theresa May spås å gå av neste år, med mer enn 60 prosent sannsynlighet. Det er ingen klar favoritt til å ta over etter henne som de konservatives leder, men innenriksminister Sajid Javid leder for tiden knapt (13 prosent) foran Boris Johnson og den avgåtte Brexit-ministeren Dominic Raab.

Danmark holder Folketingsvalg neste år, og Socialdemokratiets leder Mette Fredriksen er favoritt (omkring 55 prosent) til å bli statsminister, men sittende statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre er like bak. Det ligger an til et jevnt valg i Danmark.

I Sverige har de fremdeles ingen regjering. Stefan Löfven er igjen, fordi Centern har kommet med positive signaler til fortsatte forhandlinger, favoritt til å bli valgt til neste statsminister, med snaue 50 prosent, mot snaue 40 prosent for Moderaternas Ulf Kristersson. Sjansen for nyvalg i 2019 anslås til drøye 35 prosent.

Finland holder parlamentsvalg 14. april. Landet har tradisjon for brede koalisjonsregjeringer, der største parti får statsministeren. Det sosialdemokratiske partiet er favoritter til å bli størst (55 prosent), med de konservative som fremste utfordrer.

Norge holder kommunevalg i september, men foreløpig har jeg ikke observert at noen har satt odds på dette.

Forleden skrev Pietro Binelli hos Minerva at det kan gå mot nyvalg i Italia. Hos PredictIt er sjansene omkring 40 prosent for at det skjer i 2019. I Tyskland anslås sjansene for nyvalg, formodentlig utløst av at sosialdemokratene trekker seg ut av regjeringskoalisjonen med kristeligdemokratene, til 20 prosent.

Ukraina skal, dersom ikke krigen med Russland fører til utsettelse, holde presidentvalg 31. mars, med andre runde 21. april. Tidligere statsminister Julia Timosjenko er knapp favoritt (40 prosent, hele 65 prosent hos PredictIt) foran sittende president Petro Porosjenko (30 prosent).

Australia holder parlamentsvalg neste år, datoen er ikke fastsatt. Den voldsomme indre striden i den liberalkonservative regjeringsalliansen, med stadige statsministerskifter, gjør at Labour er klare favoritter, med 70-80 prosent sjanse til å vinne.

Og dessverre er sjansene for at Maduro er diktator («president») i Venezuela ved utgangen av neste år over 70 prosent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden