SPALTIST

Ingen er fri før alle er fri

Ytringsfrihet er mer enn kulturkrig. Orker vi å være opptatt av den ytringsfriheten som ikke er sexy?

Publisert Sist oppdatert

Islam-debatten får frem det beste og det verste i aktivister og samfunnsdebattanter. Par det med reaksjonær antirasisme, og du har en cocktail med sprengkraft nok til å dele nasjonen i fem søyler. Med hver sine hadith-labyrinter å gå seg vill i. Men kan erke-engasjerte tastaturkrigere mestre å se andre kamper som ikke trigger den samme oppmerksomheten ?

Humanist Forlag ga nylig ut boken Ingen frihet uten ytringsfrihet med redaktør Arnfinn Pettersen. Boken har hele 27 tekster forfattet av menn og kvinner med forskjellig opphav og fagbakgrunner. Også her er de kjente kontroversene rundt identitetspolitikk, religion og forfølgelse av mennesker gitt bred plass med sterke eksempler, definisjoner og situasjonsrapporter. Men det er også en lærebok i hvordan vi i vår tid skal definere hva som er ytringsfrihet, dens rammer, hvem som bruker og misbruker den, og hvem som har fått den fullstendig frarøvet.

Misjonen til boken er krystallklar: Den ønsker å skape et stort pusterom for et sterkere sentrum, midt mellom ytterfløyene, hvor fakta, anstendighet og reell og farlig utvikling kan diskuteres i et forsøk på å få i det minste debattene på rett kjøl igjen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS