SPALTIST

Jeg stemmer ikke Ap, og kommer sannsynligvis aldri til å gjøre det. Likevel erkjenner jeg verdien av at Norge har to styringsdyktige partier på hver side av sentrum, skriver Nicolai Øyen Langfeldt. Han mener det er relevant for partiets velgere å få en oppklaring rundt hvor partiet står i en rekke store saker.

Arbeiderpartiet skyr styringsansvar

Akkurat nå likner Stortingets største parti mer på et parti der politikkutviklingen følger interne målinger og halter etter velgerstrømmer, enn et parti som viser ledelse og styringsansvar.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av våren skal Stortinget ta stilling til flere politisk betente saker. I alt fra migrasjonspolitikk til miljøvern kan de ulike partienes standpunkter skape dønninger i eget bakland. I forrige periode var dette saker der Arbeiderpartiet søkte brede forlik fremfor alenegang. Det burde være et naturlig utgangspunkt for styringspartier. Nå, halvannet år før Arbeiderpartiet igjen kan innta regjeringslokalene, er det derimot lite som tyder på at de ønsker seg tilbake i den styringsposisjonen.

Da Fremskrittspartiet gikk tilbake til selvrealiseringsrollen i Stortinget, ble det liggende flere krevende saker for de gjenværende regjeringskameratene. Innstilling i saker som forvaltningsplanen for Barentshavet nord, rusreformen, flyktninghåndtering og NorthConnect vil snart bli avgitt Stortinget. Felles for dem er at hverken regjeringen eller noen andre aner hva Stortingets største parti mener.

Unntaket er kanskje NorthConnect. Partiet har med fete typer flagget et nei til kabelen. Riktignok fikk pipa en annen lyd da Stortinget behandlet et representantforslag fra Rødt om å stanse kabelen. Arbeiderpartiet skrev i behandlingen den gang at «balansert kraftutveksling med nabolandene våre er fornuftig for å sikre stabil tilgang på kraft, og kan medvirke til å fase ut klimafiendtlig kraftproduksjon i nabolandene våre». Men det ser ut som at partiets frykt for å kaste mer bensin på Senterparti-bålet dessverre vil trumfe formuleringen fra Rødt-forslaget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS