SPALTIST

Den symbolske knelingen markerer motstand mot rasisme.
Den symbolske knelingen markerer motstand mot rasisme.

Knelingen i EM begynner å skape trøbbel

Både det engelske og det skotske laget går ned på kne før kveldens avspark, men mange fans begynner å se seg lei av dette ritualet.

Publisert Sist oppdatert

Alle som følger EM kan se forskjellen mellom lag når det kommer til den symbolske knelingen før avspark, som er ment som en markering mot rasisme. Spesielt synlig er det når ett lag kneler, og ett ikke gjør det. Gesten er åpenbart godt ment, men skaper debatt. Spesielt gjelder dette i England.

Det er ikke så rart, siden klubbene i Premier League har vært mest konsekvente med markeringen. Skal man dømme fra emkneknaggen #TakeTheKnee på Twitter, er det også stor offentlig støtte for praksisen. Skjønt, Twitter er ikke akkurat stedet der ihuga fotballsupportere tilbringer mest tid.

Knelingen har en lengre historie i USA og amerikansk sport, men i europeisk fotball sporer den seg tilbake ett års tid, til den internasjonale reaksjonen etter drapet på George Floyd i Minneapolis. For mange er det en viktig solidaritetsmanifestasjon, for andre en overflatisk praksis som mest av alt består i amerikansk kulturimport.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her