SPALTIST:

Foto: Flickr (CC BY 2.0)
Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Regjeringens handlingsplan mot ratiofobi

En absurd pressekonferanse utspiller seg når statsminister Erna Solberg kunngjør sin handlingsplan mot irrasjonell angst mot rasjonalitet.

Publisert

Det var naturligvis noe overraskende at Erna skulle innkalle til ny pressekonferanse så kort tid etter den forrige. Der hadde regjeringen vært representert av justisminister Kallmyr, kunnskaps- og integreringsminister Sanner, kultur- og integreringsminister Skei Grande og utviklingsminister Ulstein. For å meddele at regjeringen skal lage en nasjonal handlingsplan mot hat og rasisme mot muslimer.

Derfor var det mange som trodde at denne nye pressekonferansen var innkalt for å klargjøre noen av uklarhetene som var blitt hengende i luften etter den forrige. For eksempel da Skei Grande på pressekonferansen sa: «Det trengs mer kraftfulle tiltak mot muslimfiendtlighet. Vi må sørge for at folk føler seg trygge på gata og trygge i moskeen.» Jo, i moskeene, selvfølgelig. Men på gata var det vel like mange ikke-muslimer som følte seg utrygge?

Det var også litt uklart hvorfor denne handlingsplanen skulle lanseres nå, ettersom regjeringen, ifølge den selv, allerede arbeidet «med en handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion, som skal lanseres innen utgangen av 2019. Også denne planen inneholder tiltak for å forebygge rasisme og hindre diskriminering mot muslimer.» Ville ikke denne nye handlingsplanen bare bli symbolpolitisk dobbeltarbeid? Hvorfor ikke også en ekstra handlingsplan, nasjonal den også selvfølgelig, mot hat og rasisme av jøder? Eller av samer? Er ikke dette diskriminering av disse andre gruppene?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her