SPALTIST

Vi må huske navnet Mahsa Amini

Mahsa Amini (22) døde etter å ha blitt pågrepet av Irans moralpoliti for å ha hatt på seg hijab på «feil» måte. Hun og alle andre kvinner skal selv ha rett til å bestemme om og hvordan de skal bære hijab.

Publisert Sist oppdatert

«Da må resten av verden si hennes navn», Twitret nylig J. K. Rowling. Hun viste til hvordan iranske myndigheter har blokkert Instagram, som én av de siste åpne sosiale medier-plattformen i landet. Da må resten av verden heve stemmen.

Regimet i Iran er beryktet. Menneskerettssituasjonen i landet er alvorlig. Ytringsfriheten er svært begrenset, man risikerer fengsel for å være uenig med regimet. Kvinners rett til å leve frie og selvstendige liv er svært begrenset. Mange utsettes for tortur og dødsstraff.

Iran har en egen politistyrke for å håndheve «sømmelighet». Reuters og NTB beskriver dette moralpolitiet slik: «Irans såkalte «moralpoliti» har i oppgave å sikre respekten for islamsk moral som beskrevet av landets geistlige myndigheter. Det innebærer blant annet å rapportere om «dårlig hijab», et samlebegrep som gjelder brudd på landets strenge kleshode for kvinner.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS