SPALTIST

Donald Trump, Amy Coney Barrett

Vil vi savne Trump?

Skulle Biden ende opp med å levere store sprang i klima og anstendighet mens mange amerikanere lider og sliter, vil det kunne stille Trump i et helt annet lys enn vi ser ham i dag.

Publisert

Joseph Robinette Biden vil bli USAs 46. president. Det var en uforsonlig valgkamp. Det kom dels av Trumps rikholdige syndekartotek, dels av at demokratene i fire år har brukt alle midler for å undergrave Trump, inkludert en håpløs riksrettssak og Muellerhøringene som aldri levde opp til forhåndsomtalen. Mediekonsentrasjon ble omsatt i udelt negativ dekning av Trump.

Temperaturen kommer også av at amerikanerne i 2020 valgte mellom ulike visjoner for USA, den ene nasjonalkonservativ, den andre globalliberal. Venstresidens identitetspolitikk stod mot høyresidens; det var en kamp om hvilke grupper som skal løftes frem og hvilke som skal marginaliseres. Det er en strid om USA skal behandle verdensherredømme som privat eiendom, eller en vandrepokal.

Disse to grunnsynene omsettes i to ulike strategier for USA i det kommende århundret, den ene offensiv og den andre defensiv. Biden vil forlenge USAs posisjon i verden gjennom internasjonale institusjoner og allianser. Biden resirkulerte John McCains havarerte forslag om ‘demokratienes liga’ – et slags globalt NATO. Håpet er at Kina, konfrontert med en slik koalisjon, vil innordne seg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS