Nyhet

VG: SSB-ledelsen holdt tilbake rapport om innvandring

– Godkjenningsprosessen har vært langt mer omstendelig enn det som er vanlig, sier Holmøy til VG.

Bilde: Tore Sætre / Wikimedia Commons [CC BY-SA 4.0]

Lå på forskningsdirektørens bord i mai, er ennå ikke publisert.

Rapporten, som er skrevet av forskerne Erling Holmøy og Birger Strøm i Statistisk Sentralbyrå (SSB), og som beregner hvilke økonomiske konsekvenser innvandringen til Norge har, viser blant annet at det særlig er innvandrere fra Afrika og Asia som bidrar til økte offentlige utgifter, kunne VG fortelle i går.

Det har vært betydelig bråk rundt SSB den siste uken, etter at Minerva kunne melde at forsker Erling Holmøy, som blant annet står bak de såkalte innvandringsregnskapene, ikke får fortsette å forske i byrået.

Holmøy opplever at ledelsen har trenert godkjennelsen av den nye rapporten, sier han, og VG har snakket med flere kilder som bekrefter at det er uvanlig at det tar et halvt år å godkjenne rapporter.

– Jeg har blitt utsatt for en langtekkelig godkjenningsprosess som har vært langt mer omstendelig enn det som er vanlig, sier Holmøy til VG.

Holmøy forteller at arbeidet har vært gjort etter avtale med og ønske fra Finansdepartementet, men at omorganiseringen i SSB har gjort arbeidet vanskeligere.

– SSB-ledelsens forslag om endringer har gjort det vanskelig for svært mange å konsentrere seg om det faglige arbeidet.

Omorganiseringen er nå imidlertid satt på pause, i avvente av at SSBs direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen fullføre sin dialog om endringene.

Avviser kritikken

Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsmann, er bekymret for SSBs situasjon.

– Jeg håper ledelsen ved SSB har gode svar på hvorfor denne rapporten har blitt liggende, for det ser absolutt ikke bra ut, sier Helgheim til VG.

Forskningsdirektør Kjetil Telle i SSB avviser i en epost til VG at han har trenert rapporten.

«Jeg har ansvaret for å kvalitetssikre slike rapporter. Andre forskere på avdelingen har lest grundig og gitt innspill, og forfatterne har deretter vurdert og innarbeidet endringer. Til sist har jeg lest rapporten igjen, og gitt noen mindre kommentarer.»

SSB opplyser også at Holmøy  og Strands rapport nå har blitt godkjent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden