Utenriks

Ny statsminister i Polen: Den høyrepopulistiske partilederen Jaroslaw Kaczynski vil blidgjøre Vesten

Mateusz Morawiecki beskrives som god i internasjonale forhandlinger og mer vennlig innstilt overfor Vesten enn sin forgjenger Beata Szydlo, skriver Ingebjørg Sofie Larsen.

Bilde: Management of Ministry of Economic Development, PL

Men det er liten grunn til å tro at han er blitt mer moderat.

Torsdag ble det klart at Mateusz Morawiecki, tidligere finansminister og bankmann med internasjonal erfaring, blir ny statsminister i Polen.

Det kom som en overraskelse på mange: Ryktene har de siste ukene fortalt at Jaroslaw Kaczynski, lederen for regjeringspartiet PiS, ville sette inn seg selv som statsminister. Kaczynski er kjent som den viktigste ideologen bak PiS’ ønske om å bygge landet på nytt, gjenopprette æren etter landets historiske traumer og utradere de maktstrukturene som formet Polen etter kommunismens fall.

Den mest kontroversielle delen av prosessen er ønsket om mer kontroll over domstolene, et lovforslag som har møtt heftig kritikk fra EU og skal opp i parlamentet igjen denne uken.

Men i stedet for å sette inn seg selv, valgte Kaczynski altså en tidligere finansmann til posten. Morawiecki snakker flere språk og er vant til å kommunisere med vestlige kollegaer og diplomater. Det er tilsynelatende en motsetning både til Beata Szydlo – som har vært mest kjent for en aktiv familiepolitikk og blitt beskrevet som en «typisk polsk husmor» – og til ideologen Kaczynski.

Hva vil valget av ny statsminster bety for utviklingen i Polen?

Talsperson for PiS, Beata Mazurek, fortalte torsdag at partiet er bevisste på hvordan de blir sett på i utlandet. Landet har fått negativ pressedekning både fordi domstolsreformene som PiS vil gjøre, sees på som udemokratiske, samt fordi feiringen av nasjonaldagen 11. november var preget av nasjonalistiske paroler. Den internasjonale resepsjonen av utviklingen i Polen har påvirket beslutningen om hvem som skulle bli statsminister, kunne Mazurek fortelle.

Les også: Landet som er blitt delt i to: en reportasje fra Warszawa.

Men selv om Morawiecki beskrives som god i internasjonale forhandlinger og mer vennlig innstilt overfor Vesten enn sin forgjenger, er han, som andre PiS-politikere, sterkt patriotisk, og i likhet med Kaczynski, opptatt av å gjenopprette Polens storhet som nasjon etter å ha ligget nede under historiens traumer.

Jaroslaw Kaczynski beskrives som én som vet hva han gjør: Selv om han er drevet av følelser og sentimentalitet, tar han beslutninger basert på iskalde, strategiske beregninger.

Da undertegnede besøkte Warszawa nylig, ble Jaroslaw Kaczynski uten unntak beskrevet som én som vet hva han gjør, og som selv om han er drevet av følelser og sentimentalitet, tar beslutninger basert på iskalde, strategiske beregninger.

Nå er det nok et poeng for Kaczynski å fri til mer moderate og EU-vennlige velgere frem mot valget i 2019, for dem er det tross alt mange av i Polen.

I tillegg vil tiden vise om innsettelsen av Morawiecki, som kan virke som et steg i moderat retning, i virkeligheten er et strategisk grep for å få PiS sin politikk, inkludert endringene i domstolene, til å virke mer spiselige for Vesten.

Les også: #notallpoles: Vi er ikke alle fremmedfiendtlige nasjonalister. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden