Kommentar

Statsministeren bør ikke snakke fundamentalistiske kristne etter munnen

Statsminister Erna Solberg i sofasamtale med Anne Christiansen.

Bilde: Kristian Meisingset

Erna Solberg sa ikke ett eneste kritisk ord til JesusKvinner.

Minerva har denne uken skrevet flere saker om at statsminister Erna Solbergs bidrag på konferansen JesusKvinner Nordisk 2017.

Bak JesusKvinner står Anne Christiansen, som sammen med sin ektemann Stephan har stiftet flere karismatiske bevegelser de siste 20 årene. Én av dem var Jesus Revolution Army, som Rut Helen Gjævert brøt med og forteller om i serien Frelst på VGTV.

Jesus Revolution Army var en fundamentalistisk bevegelse som krevde at medlemmene underkastet seg misjonsarbeidet helt, noe som for Gjæverts del førte til at hun ble utbrent. «Det har vært dårlige kår for det menneskelige under lederskapet deres, og kritikk er ikke blitt tatt på alvor», sa Gjævert til Minerva på torsdag. Hun fortalte at hun ble utsatt for «åndelig manipulasjon og hersketeknikker» og bemerket at «ekteparet står for en teologi som opphøyer mannen til overhode, og ber kvinnen underordne seg i ekteskapet». Bevegelsen endret navn til Jesus Revolution i 2004.

Greit å delta, men må være kritisk

De fleste Minerva har snakket med denne uken, mener at det er greit at statsministeren bidrar på konferansen til Anne Christiansen og JesusKvinner.

Men de forutsatte at hun var kritisk.

«Jeg håper at hun bruker anledningen til å minne om at de liberale friheter vi nyter godt av i samfunnet – tros- og ytringsfriheten – ikke bare skal gjelde for trossamfunnene, men også på innsiden av dem. Jeg håper kvinnene på konferansen får en påminnelse om at friheten gjelder dem på alle områder i livet, også i menigheten», at Gjævert til Minerva.

«Jeg forventer at hun tar opp likestilling, likeverd og respekt for enkeltindivider uavhengig av seksuell legning, kjønn og religion, slik en moderne liberalkonservativ politiker gjør i slike sammenhenger», sa Høyres Heidi Nordby Lunde til Minerva på torsdag og fikk støtte fra Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, som sa at det er «viktig at man ikke deltar ukritisk».

I stedet var Solberg i ren valgkampmodus.

Venstres Sveinung Rotevatn, som mente at slik deltakelse i stor grad vil «bli oppfattet som et godkjentstempel», mente at politikere likevel kan delta, men må være kritiske. Statsministeren burde si «at hun mener at alle mennesker er likeverdige, og at hun støtter opp om homofile og transpersoners rettigheter», mens hvis hun «har tenkt å snakke et dypt konservativt miljø etter munnen for å sanke stemmer, er det en helt annen sak,» sa Rotevatn til Minerva.

«Jeg håper inderlig at Erna Solberg stiller kritiske spørsmål på JesusKvinner-konferansen. Om hun ikke gjør det, men bare er der for å drive valgkamp, så er det et svært skremmende signal», sa kapellan Silje Kristin Meisal til Minerva på fredag.

Nora Mehsen i Skeiv Verden sluttet seg til poenget: «Det er viktig å fremme dialog og samtidig utfordre religionsfortolkninger som blir brukt for å undertrykke mennesker, og som bryter med grunnleggende menneskerettigheter», sa Mehsen til Minerva, og Mahmoud Farahmand i LIM-nettverket var enig: «Selv om politikerne besøker miljøene, kan de være kritiske.»

Jeg har tatt med sitatene for å vise fram den ganske unisone vurderingen: Når man deltar på slike arrangementer, må man formidle de liberale frihetsverdiene.

Problemet er at statsministeren ikke gjorde det.

Ennå ikke abonnent? Les så mye du vil på Minerva for kun 49,- i måneden! Bestill her.

Det kristne verdigrunnlaget

I går holdt Erna Solberg en kort innledning før hun og Anne Christiansen hadde en hyggelig sofasamtale foran noen hundre kvinner i den store salen på Oslo Kongressenter. Statsministeren hadde alle muligheter til å være kritisk, for hun bestemte selv hva hun ville snakke om, og hun fikk også et par lissepasninger hun kunne benyttet seg av. Men det gjorde hun ikke.

I stedet var Solberg i ren valgkampmodus.

Da statsministeren gikk på scenen, reiste alle seg og applauderte og jublet. Statsministeren takket for bløtkaken hun hvert år får som gratulasjon for nok ett år i regjering. Hun snakket om 500-årsjubileet for reformasjonen og om skillet mellom stat og kirke, et skille som hun mente at ikke vil svekke det kristne verdigrunnlaget i Norge. «Noen har sagt at jeg har deltatt på litt mange kristne aktiviteter i det siste», sa Solberg og fikk entusiastisk applaus fra salen.

«Det er viktig å huske hvor sentral den kristne troen har vært for formingen av vårt samfunn», sa hun til applaus, og hun mente at det måtte fortsette slik. En kristen kulturarv, og at vi er trygge på vårt eget verdigrunnlag, gir selvtillit i et flerkulturelt samfunn, mente hun.

Les også: Erna Solberg deltar på karismatisk kristenmøte: – Forkastelig, sier Anders Torp.

Også Frp og Sylvi Listhaug jobber aktivt for å nå ut til de kristne, noe Minerva har skrevet om tidligere, men her tok Solberg en klar posisjon som skiller henne og Høyres flørt med kristenmiljøene fra Frps: Hun snakket nemlig varmt om å ta imot innvandrere.

Solberg snakket mye om den norske tradisjonen for frivillig arbeid og hyllet de kristne miljøenes bidrag på denne fronten opp gjennom historien og den kristne forståelsen av at «nestekjærligheten handler om å hjelpe de svakeste». «Jeg vil takke dere, for uten dette hadde ikke samfunnet vært sånn som vi er stolte av i dag», sa hun til applaus.

Solberg inviterte JesusKvinner med i arbeidet for å «skape et inkluderende samfunn».

Hva er det vanskeligste for de som kommer til landet vårt? spurte Solberg, og fortalte at det ikke er å lære seg språket og få en utdanning, men å bli kjent med nordmenn, å bli invitert hjem til dem som venner og å se hvordan de lever livene sine. «Det kanskje viktigste vi gjør i årene framover er det praktiske arbeidet for å bygge tillit», sa Solberg, og hun inviterte JesusKvinner med i arbeidet for å «skape et inkluderende samfunn».

«Noen vil bruke kristen religion til å definere ‘de’ og ‘vi’», sa Solberg, «men det er ikke et godt grunnlag å bygge samfunnet vårt på, og det håper jeg dere vil være med meg å bekjempe», sa hun til slutt og fikk stående applaus fra salen.

Benyttet ikke lissepasningene

Sofasamtalen mellom Erna Solberg og Anne Christiansen var en hyggelig affære. Christiansen lurte på hvordan de skal be for folk i ledende stillinger og spurte hvordan statsministeren holder ut alt presset. Solberg svarte humoristisk og vennlig, og de snakket om hvor bra det er at religionen har en stor plass i samfunnet, og at kristendommen ikke er til hinder for integrering av innvandrere.

Så fikk Solberg et par lissepasninger som hun kunne ha benyttet seg av.

«Jeg må si at vi er så takknemlige for engasjementet ditt for å få jenter på skolen over hele verden», sa Christiansen. Og litt senere spurte hun om Solberg hadde noen konkret utfordring til JesusKvinner: «Hvordan kan vi gjøre samfunnet enda bedre nå?» Statsministeren snakket om hyggelige ting og ba de kristne satse på frivillighet og gründerskap som kan inkludere dem som har utfordringer. «Det tror jeg vil være en god måte å følge Jesus på», sa hun.

Alt var fint, og Solberg fikk en Bibel, noen blomster, noen andre ting og skikkelig trampeklapp.

Et vellykket førvalgsarrangement i boks, altså.

Les også: – Bruker politikernes deltakelse som reklame.

Hva Solberg kunne ha sagt

I sum var det tydelig at Solberg ikke benyttet anledningen til å være kritisk, slik både Gjævert, Nordby Lunde, Tonning Riise, Rotevatn, Meisal, Mehsen og Farahmand ønsket seg.

Hva kunne Solberg ha gjort?

Det er sikkert ikke enkelt å finne ut hvordan man skal komme på et slikt festlig arrangement og ødelegge stemningen med å snakke om kritiske temaer.

Men det er likevel nødvendig. Et konkret forslag kunne være at Solberg, når hun fikk lissepasningene fra Anne Christiansen, snakket om hvor viktig det er at menigheter, også JesusKvinner, Jesus Revolution og andre, er forsiktige med de unge: Unge mennesker er sårbare, og det er uheldig å for dem å stenge seg ute av resten av verden og jobbe altfor mye med én sak. Og så kunne hun nevnt et eksempel på en bruddhistorie fra en slik bevegelse og insistert på at det er viktig at religiøse bevegelser har stor åpenhet internt for selvkritikk og løsrivelser, og at mye tyder på at de ikke har det i tilstrekkelig grad i dag.

JesusKvinner må ha fått inntrykk av at Solberg omfavnet verdiene og praksisene deres.

Statsministeren ga ingen slik utfordring til JesusKvinner. I stedet må de ha fått inntrykk av at Solberg omfavnet verdiene og praksisene deres, og at hun helt uten motforestillinger inviterte dem med i arbeidet med å gjøre Norge til et enda bedre land.

Dette var, som Meisal sa, et skremmende signal.

Det er uheldig om Høyre nå legger bort sin kritiske sans i kampen om de kristne velgerne. Jeg vil gjerne ha en statsminister som har dialog med og åpner armene for flest mulig minoriteter, organisasjoner og religiøse bevegelser, men statsministeren bør ikke snakke fundamentalistiske kristne etter munnen.

Les også: − Politikerne forskjellsbehandler muslimske og kristne miljøer.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden