Kultur

Steg for steg: Slik blir Nasjonalmuseets flytteprosess

Bilde: Nasjonalmuseet

Lurer du på hva som skal skje mens museet er stengt frem til 2020? Her er en oversikt.

Over 100 000 verk skal flyttes og komme på plass før det nye Nasjonalmuseet åpner i 2020. Rundt 53 000 av disse skal flyttes fra Nasjonalgalleriet.

Men flytteprosessen handler om mer enn selve flyttingen.

1. Gjøre klart

Først skal objektene dokumenteres, konserveres og forsiktig pakkes, før de flyttes til det nye museet.

Nasjonalmuseets samlinger inneholder malerier, skulpturer, tegninger, kunsthåndverk, designobjekter, glass, lær, tekstiler, arkitekturmodeller og installasjoner.

Blant verkene som skal konserveres før de skal flyttes er det ifølge museet

  • 6286 malerier
  • 1200 kjoler
  • 1413 vaser
  • 1300 krus
  • 81 lysekroner
  • Rundt 1000 skulpturer.

Eksempler på konserveringsarbeid er når lærtapeter skal repareres og renses, eller når tekstilkonservatorer skal konservere historiske drakter før de kan flyttes og monteres på byster.

Kjoler fra 1700-tallet, som består av skjøre materialer, må brettes i syrefritt papir. En pyjamas fra 1600-tallet bestående av gull- og metalltråder med hull må sys ved bruk av kirurgiske nåler og lupe.

Malerier og skulpturer skal demonteres, repareres, rengjøres og settes sammen igjen, og gipsskulpturene skal konserveres.

Omfanget av konserveringsarbeidet avhenger ifølge Nasjonalmuseet blant annet av materiale, tilstand, eventuelt skadeomfang og størrelse:

Noen verk trenger kanskje bare å tørkes støv av før de stilles ut. Andre krever mer omfattende rengjøring eller behandling som stabilisering, konsolidering, liming, utfylling og retusjering før de er klare for å presenteres det nye museet.  

2. Arbeid i magasinene

Nasjonalmuseets samlinger oppbevares i ti forskjellige magasiner. Her holder magasinforvaltere styr på logistikken ved hjelp av blant annet strekkoder og en egenutviklet app, et arbeid som skal effektivisere innflyttingen og installeringen i det nye museet.

Magasinforvaltingen pakker og lager kasser og reiserammer når det er nødvendig. Videre holdes det oppsyn med alt temperatur, luftfuktighet og insekter.

Magasinene i det nye Nasjonalmuseet er på 7 000 kvadratmeter og vil, sammen med utstillingsarealet på rundt 13 000 kvadratmeter, huse mesteparten av samlingene.

3. Transport

Nasjonalmuseet har en egen seksjon som håndterer transport av kunst internt i museet: magasinteknikerne.

Teknikerne utfører tjenester som etterspørres av kollegaene i andre seksjoner og avdelinger i forbindelse med forskning, fotografering, konservering, utstillingsarbeid, nyinnkjøp og utlån.

De står for pakking til ekstern transport, registraroppgaver for innlån av verk til utstillinger, utlån og innkjøp. Seksjonen forvalter også museets magasiner, og skal ifølg museet totalt gjennomføre 300 transporter før samlingene er på plass i sine nye omgivelser.

4. Montering

Monteringen av kunsten starter etter planen i løpet av andre kvartal i 2019. Kunsten i det nye Nasjonalmuseet skal fordeles på 13 000 kvadratmeter med utstillingsareal. Når museet åpner, vil museet ha klart en samlingsutstilling på hele 90 utstillingsrom.

I utstillingen vil det være rundt 5000 verk i kategoriene billedkunst, design, mote, kunsthåndverk, og arkitektur – fra antikken og fram til i dag.

Den store lysende utstillingshallen på toppen skal brukes til museets temporære utstillinger. Der skal det vises kunst, design og arkitektur, og det er her museets åpningsutstilling skal forberedes og presenteres til åpningen.

Oversikten er basert på informasjon fra kilder ved Nasjonalmuseet.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden