Utenriks

Stoler du på massemedia? Ikke det, sier du?

Bilde: Pixabay

Republikanerne i USA har laget en spørreundersøkelse om folks tillit til massemedia. Vi har sett på spørsmålene.

Dagen etter en mildt sagt utradisjonell pressekonferanse med president Trump har republikanerne bestemt seg for å finne ut om amerikanere har tillit til de store mediene.

At president Trump selv mener at de store mediehusene ikke rapporterer nøytralt, er ingen hemmelighet. På pressekonferansen brukte han store deler av tiden til å gå til angrep på nettopp pressen.

«Pressen er blitt så uærlig at hvis vi ikke snakker om det, gjør vi det amerikanske folket en enorm bjørnetjeneste. Enorm bjørnetjeneste!», sa Trump til de fremmøtte journalistene, og fortsatte slik: «Vi må snakke om det for å finne ut hva som skjer, for pressen er ute av kontroll.»

Nøyaktig hvem det er som eventuelt skulle kontrollere denne ustyrlige pressen, snakket han ikke om.

Trump la ikke skjul på at han er svært misfornøyd med pressedekningen av sin egen administrasjon: «Jeg skrur på TV og åpner avisen og ser at det er kaos. Kaos! Men det er det motsatte. Denne administrasjonen går som en finstemt maskin, til tross for at jeg ikke får regjeringen min godkjent», sa han.

Skjermdump fra republikanernes spørreundersøkelse.

Synkende tillit til massemedia

Det er allerede godt kjent at den jevne amerikaners tillit til massemedia har sunket dramatisk de seneste årene.

Allerede i fjor høst viste en gallupundersøkelse at den sterke tilliten til media er gått ned fra 53 prosent i 1997 til 32 prosent i 2016. Blant republikanerne var det bare 14 prosent som hadde sterk tillit til massemediene.

Etter gårsdagens pressekonferanse sendte Trump-kampanjen ut en epost med overskrifter som «Du er vår siste forsvarslinje» og «Jeg kan ikke klare dette alene». Epostene inneholdt en lenke til en spørreundersøkelse som hevdet å skulle undersøke befolkningens tillit til massemedia.

Skjermdump fra republikanernes spørreundersøkelse.

La oss ta en kikk på noen av spørsmålene

 1. Mener du at mediene rapporterte urettferdig om president Trumps ordre om å midlertidig begrense menneskers innreise til landet vårt fra land som er kompromittert av radikal islamsk terrorisme?
 2. Er du klar over at en meningsmåling viste at et flertall av amerikanere faktisk støttet president Trumps ordre om midlertidig begrensning?

  Skjermdump fra republikanernes spørreundersøkelse.

 3. Tror du at politisk korrekthet har skapt partisk pressedekning av både ulovlig innvandring og radikal islamsk terrorisme?
 4. Tror du i motsetning til hva pressen sier (sic), at å øke skattene ikke skaper arbeidsplasser?
 5. Tror du at mediene feilaktig tilskriver våpenvold til retten til å bære våpen?
 6. Synes du at mediene har vært altfor raske med å spre falske historier om bevegelsen vår?

  Skjermdump fra republikanernes spørreundersøkelse.

 7. Tror du at media bevisst prøver å sette republikanere opp mot hverandre for å hjelpe Demokratene med å bli valgt?
 8. Tror du at dersom republikanerne hadde hindret Obama slik demokratene gjør mot president Trump (sic), ville massemediene ha gått til angrep på republikanerne?
 9. Er du enig i president Trumps mediestrategi om å skjære igjennom mediestøyen og levere vårt budskap direkte til folket?
Skjermdump fra republikanernes spørreundersøkelse.

Vente i spenning

Det er bare å vente i spenning til vi får resultatene av denne svært vitenskapelige spørreundersøkelsen.

Det vil ikke være helt overraskende dersom det viser seg at folk som svarer på disse spørsmålene, er dypt skeptiske til de såkalte massemediene.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden