Støtter du forbudet, støtter du mafia

"Så lenge strømmen av inntekter fra narkotika til kriminelle organisasjoner ikke stoppes, vil de fortsette å true våre samfunn og myndigheter.” Det er budskapet til landene som rammes. Føler vi fellesskap med dem?

Publisert   Sist oppdatert

"Så lenge strømmen av inntekter fra narkotika til kriminelle organisasjoner ikke stoppes, vil de fortsette å true våre samfunn og myndigheter.” Det er budskapet fra landene som rammes. Føler vi fellesskap med dem?

Det er i sin Felleserklæring til FN at Colombia, Guatemala og Mexico kommer med denne analysen av det rådende globale narkotikaparadigmet. De kommer med en bønn til verdenssamfunnet: ”Det enorme omfanget av økonomiske ressurser fører til at grenseoverskridende, kriminelle organisasjoner er i stand til å trenge inn i og korrumpere amerikanske institusjoner. (…) FN snarest må løse dette problemet ved å etablere et nytt paradigme som hindrer flyten av ressurser til organiserte kriminelle organisasjoner.”

Colombia, Guatemala og Mexico er langt borte, men vi kan ikke late som det ikke har noe med oss å gjøre. Nesten alle land i verden spiller en rolle – som produsent, forbruker eller transittpunkt – i den illegale multi-milliardhandelen som leverer narkotika til nesten 200 millioner mennesker hvert år, og som fortsetter å vokse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her