Kultur

Å strikke selbuvotter med Che Guevara-motiv

Karl Marx-puter. Fra Manifest forlags strikkebok.

Bilde: Evy Andersen

De kapitalistiske geniene i Manifest forlag sprer det glade budskap gjennom fargelegging, quiz, kortspill og strikk.

Med nesten uklanderlig timing lanseres det i morgen, 10. mars, en kvinnequizbok fra Manifest-radarparet Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl: Hva vet du om damer?

Tidligere har de to blant annet utgitt 60 damer du skulle ha møtt. Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt, som også finnes i kortstokkformat om du skulle ha det så travelt at selv å lese en enkel illustrert bok virker litt i meste laget.

Quizboka byr på et bredt utvalg spørsmål om kvinner fra kategorier som «Politikk og samfunn», «Norsk pop på 1970-tallet» og «Internasjonal kvinnehistorie». Alle spørsmålene har alternativer, men det er gøyest uten. Boken er et godt påskekjøp for de fleste familier, også de borgerlige.

Men quizbok og kortstokk er ikke det eneste Manifest forlag har å tilby på av lettere ideologisk underholdning. Under kategorien «Hobby og fritid» på hjemmesiden fant vi tidligere utgivelser som dessverre hadde gått oss hus forbi: en fargeleggingsbok og en strikkebok.

Kommersiell slacktivisme

Både fargeleggingsbok og strikkebok fremstår umiddelbart som kommersielt smarte utgivelser.

Manifest forlag har tilsynelatende knekt koden med å skape penger av norsk venstresides slacktivisme. Sannsynligvis utgjør det en uuttømmelig inntektskilde, omtrent på linje med redere som ønsker subsidier. Med litt for få reelle trusler å rette aktivismen mot, må det også være greit å kunne glede seg over å gjøre politiske handlinger i form av kommersielt forbruk.

Med fare for å generalisere: Flere av dem jeg viste produktene til, gikk umiddelbart inn på nettbutikken til Manifest for å sikre seg egne eksemplarer.

Her kan man oppnå harmoni med å fargelegge koselige husokkupanter.

Salgstallene er uansett gode: De 500 kortstokkene ble utsolgt tre uker før jul, strikkeboken har solgt rundt 5000 eksemplarer og har blitt en bestselger, og quizboka Hva vet du om damer? har solgt 1000 eksemplarer allerede før lanseringen.

Fargelegging med mening

Fargeleggingsboka føles nok litt 2015.

Men for de som føler seg så opprørske over kapitalismens urettferdighet at de simpelthen må hjem og fargelegge, vil utgivelsen Fred, frihet, fargelegging være en kilde til sjelefred. Her kan man oppnå harmoni med å fargelegge koselige husokkupanter, eller ta ut alt sinnet med grå og brun blyant på en velferdsprofitør som rister penger ut av en barnehage.

En velferdsprofitør rister penger ut av en barnehage.  Fra Manifest forlags fargeleggingsbok. Tegning av Clara Doupovec.

De fleste grunntegningene er enkle å forstå. For å unngå at fargeleggerne blir forvirret, som når man ser en mann på en sydhavsøy, er det lagt til en forklarende tittel «SKATTEFLUKT», og for å fjerne all tvil kan man lese at sugerøret ikke går ned i en forfriskende drink, men i «STATSKASSA».

Jeg tror at fargeleggingsboka er ment for voksne, men kan se for meg at den er et nyttig verktøy for å hjelpe barn til å komme til riktige politiske konklusjoner. Det er enkelt å forklare barn om farene med skjønnhetstyranniet mens de fargelegger slemme BH-er og barberhøvler med skarpe tenner.

Her suger en skatteflykter fra statskassa. Fra Manifest forlags fargeleggingsbok. Tegning av Clara Doupovec.

Problemet for den jevne Minerva-leser er kanskje at det er vanskelig å identifisere seg med budskapene tegningene tilbyr. Avskaffing av oljeplattformer og innføring av vindmøller er ikke en hjertesak for høyresiden, og selv med den oppløftende tittelen «FELLESKAPET FUNGERER» vil flere kjenne på at kanskje ikke alle skoler, sykehus og barnehager må drives av staten.

Noen av tegningene kan enkelt kan justeres på, for eksempel ved å putte horn på streikevakter eller å bytte ut ordet «avskoging» med «verdiskapning», men de fleste borgerlige foreldre skulle nok ha ønsket seg mer ideologisk riktige motiver.

Vil du fargelegge slemme BH-er og barberhøvler? Fra Manifest forlags fargeleggingsbok. Tegning av Clara Doupovec.

Civita tilbyr for lite ideologisk indoktrinering

Et søk i Civitas publikasjoner gir dessverre skuffende resultater.

Her er det mange grå omslag og lite barnevennlige titler som Keynes + Hayek, Frihetens filosofi og Tre essays om Kristendemokrati.

Kanskje er det nettopp det som er problemet til høyresiden i Norge: Vi regner med at barna er dekket av Kardemomme by og det liberale budskapet til politimester Bastian: «Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og for øvrig kan du gjøre som du vil.» Men Kardemomme by tilbyr rett og slett for lite ideologisk indoktrinering av våre aller minste.

Hadde det ikke vært fint å forklare et konsept som valgfrihet med en inspirerende tegning? Barna kunne selv velge ulike farger på ulike ting, slik at vi i praksis viser at valgfrihet gir mangfold.

Tegningen ville være et godt startpunkt for å problematisere sløsing i offentlig sektor for poden.

Et borgerlig konsept som selveierprinsippet kan illustreres med en rekke hus hvor det står «OLAS HUS», «KARIS HUS», og «MOHAMMEDS HUS». Her får man ekstraeffekten av integrering i praksis.

Eller vi kan se en stor pengesekk merket «DINE SKATTEPENGER» der penger renner ut gjennom et stort hull, men reddes av en (blå) superhelt som syr hullet igjen. Tegningen ville være et godt startpunkt for å problematisere sløsing i offentlig sektor for poden.

Strikk i sinne

Manifest forlag stopper ikke utgivelseslisten med barnas tegning og kreative utfoldelse. Også i bruken av klær skal barna lære å innta politiske standpunkt.

I den trivelige strikkeboken Strikk i strid lærer man nemlig hvordan man kan strikke Che Guevara-selbuvotter, Free Palestine-skjerf og babybody med sykler på. Aktivistisk strikk inkluderer også et mobiletui med hammer og sigd på, en Pussy Riot-maske (en veldig trivelig finlandshette) og mer dekorativ strikk, som et Karl Marx-putetrekk.

Hva med en likestillingsgenser? Fra Manifest forlags strikkebok. Foto: Evy Andersen.

For den jevne høyremann vil dette fort bli strikk i sinne heller enn strikk i strid, men også her kan vi tilpasse. Hvilke barn vil vel ikke være glade for et strikket putetrekk med Edmund Burke som motiv? (De fleste høyrehjem ville kanskje heller valgt en nøytral hvit pute pyntet med den usynlige hånden til Adam Smith).

Ingenting er vel mer tilfredsstillende enn å se barna sine ikle seg ens egne politiske meninger, men også her kunne vi trenge høyrealternativer.

Problemet er at høyresiden er ufattelig fattig på symboler som egner seg til strikk. Jeg vil ikke umiddelbart anbefale foreldre å kle på barna enn lue dekorert med Israel-flagget, men det burde være mulig å finne noen strikkemotiver som passer også for borgerlige barn. FrP-barn kunne kanskje få epleluer, ellers er jo EU-sjal og NATO-genser alternativer for barn som er opptatt av å bevare den internasjonale rettsorden.

Håper på neste påske

Den bitre sannheten er at mens Manifest forlag håver inn penger, og sosialistiske barn får symboler og politikk inn i tilgjengelige formater, sitter høyresiden på gjerdet.

Neste påske håper jeg vi har en quizbok om kapitalismen, en kortstokk bestående av hvite, femtiårgamle menn, og ideologisk riktig strikk og fargelegging. I mellomtiden tar jeg på meg Che Guevara-genseren min og fargelegger velferdsprofitøren rosa.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden