Nyhet

Styreleder i Faktisk: – Sider av samarbeidet med Facebook er prinsipielt problematisk

Bilde: Skermdump, Faktisk.no

Problematiske sider ved Facebook-samarbeidet skal følges opp med «hensiktsmessige tiltak», ifølge styreleder Helje Solberg (NRK).

Minerva omtalte i mars flere til nå ukjente sider ved samarbeidet mellom Facebook og faktasjekktjenesten Faktisk.no.

Samarbeidet, som er et initiativ fra Facebook, skal bekjempe spredning av falske nyheter. Minerva avslørte imidlertid at faktasjekktjenesten har flagget norske, redaktørstyrte medier: Blant annet er meningsinnlegg fra Dagens Næringsliv, kommentarer fra Nettavisen og nyheter fra Nordre Aker Budstikke blitt flagget og at disse mediene ikke var blitt informert om Faktisk.no sin virksomhet.

Det kan få konsekvenser for avisene – Facebook opplyste til Minerva at innhold som er blitt faktasjekket kan bli nedprioritert i nyhetsstrømmen i Facebook, og at et nettsted kan bli nedprioritert i strømmen på generell basis hvis det blir flagget flere ganger.

Helomvending

Nå kan Nettavisen fortelle at Faktisk.no og Kristoffer Egeberg vil endre praksis. Kort tid etter at kritikken dukket opp i mediebildet, var det styremøte i Faktisk.no. I styret sitter representanter for de store mediene som eier nettstedet, som NRK, VG, Dagbladet, TV2, Polaris Media og Amedia.

På styremøtet 16. april ble samarbeidet med Facebook diskutert og evaluert. Styreleder Helje Solberg oppsummerer styrets konklusjon slik:

«Som evalueringen avdekker, er det sider ved samarbeidet som er prinsipielt problematisk. Dette knytter seg primært til to forhold: 1. At innhold som er faktasjekket kan bli nedprioritert i nyhetsstrømmen på Facebook og 2. At ved gjentatte brudd kan den generelle distribusjonen til et nettsted reduseres.»

Solberg understreker at styret ser de problematiske sidene ved dette og ber administrasjonen i Faktisk.no følge det opp grundig med hensiktsmessige tiltak og en nedfelt politikk på dette området.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Faktisk.no hindrer Facebook-distribusjon for eiernes konkurrenter

 

Endrer rutinene

Det innebærer ifølge Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg at de skal bli flinkere med varslingsrutinene. Han erkjenner ifølge Nettavisen at mediehus nok ikke har vært klar over at de er blitt flagget – og fått synligheten mulig redusert.

– Når vi har publisert en faktasjekk har kanskje ikke mediehus som VG eller Nettavisen vært klar over at påstanden vi har sjekket har stått hos dem. I den type saker skal vi være mer bevisste og flinkere til å varsle. Det viktigste er jo at en får anledning til å rette opp feil så fort som mulig, sier Egeberg til Nettavisen.

Vil fortsatt flagge redaktørstyrte medier

På spørsmål fra Minerva om hvorvidt styret mener Faktisk fremdeles skal ha mulighet til å flagge redaktørstyrte medier, gir styreleder Helje Solberg følgende svar:

– Det styret mener er problematisk er ikke at innhold blir flagget, men at innhold kan bli nedprioritert i nyhetsstrømmen på Facebook, og at ved gjentatte brudd kan den generelle distribusjonen rammes. Redaksjonen vil nå jobbe med å finne hensiktsmessige tiltak. Jeg regner med at Egeberg også vil diskutere dette med Facebook. Det er helt naturlig at det gjøres justeringer i et så fersk samarbeid.

Solberg sier til Minerva at det hele tiden har vært planen at dette samarbeidet skal evalueres fortløpende, noe styret vil fortsette med:

– Det ligger ingen dramatikk i dette. Styret vil få en orientering i juni, og en ny gjennomgang til høsten.

Andresen: Vil ha mer prinsipiell refleksjon om flagging

Minervas redaktør Nils August Andresen mener det er positivt at Faktisk ser de problematiske sidene ved at Facebook-verktøy brukes til å redusere redaktørstyrte mediers distribusjon.

Andresen skulle likevel gjerne sett mer av en refleksjon over hva selve flaggingen hos Facebook innebærer:

– Minervas prinsipielle syn er at en faktasjekker har en viktig rolle å spille i den offentlige debatt, men at faktasjekk i redaktørstyrte medier likevel gjør seg best som en del av den løpende debatt, uten denne type særlige virkemidler på Facebook.

Nå sier imidlertid Kristoffer Egeberg til Nettavisen at de vil føre en mer kritisk linje til hva Faktisk vil legge inn i Facebook-systemet.

– Det imøteser jeg med interesse, understreker Andresen, som spesielt vil at anbefale at man er varsom med flagging av debattinnlegg som er en del av løpende debatt i redaktørstyrte medier.

– Dessuten bør man være enda mer bevisst enn i dag på at konklusjonene i faktasjekken ikke alltid er faglig uomstridt.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden