Debatt

SV er et skremmende parti for jødene

Heldigvis blir fargerike, modige artister som Netta satt pris på i resten av Europa.

Bilde: Wouter van Vliet / EuroVisionary [CC BY-SA 4.0]

Når Israel vinner Eurovision, gjentar SV bare den samme, usanne møkka si.

Hykleriet topper seg. Når man endelig øyner håp, når positive, store begivenheter skjer i konfliktfylte Midtøsten, og når Israel går hen og vinner Eurovision, kommer selvsagt Sosialistisk Venstreparti på banen og nekter å se fremover. I stedet fortsetter de å male på den samme usanne møkka si.

SV – som svartmaler den blå-blå regjeringen for å ikke sette av nok penger i statsbudsjettet til kunst, kultur og musikk – nekter å anerkjenne at det kanskje er akkurat det som kanskje skal til for å at folk skal løfte blikket sitt når det kommer til Israel og Palestina-konflikten.

SV politiker Freddy André Øvstegård vil ikke at Israel skal arrangere Eurovision-finale i en by som også palestinere ser på som sin hovedstad. Det sier han til NRK.

Nå har det seg slik at Jerusalem er ikke en by man bare kan velge å se på sin hovedstad når man ikke engang anerkjenner landet som har råderett over byen. Og selv om Øvstegård anser hele Israel som okkupert palestinsk land, er det heller ikke tilfelle. Jeg tar utgangspunkt i at Øvstegård ser på Israel slik med tanke på at han hevder at en finale i Jerusalem vil foregå på okkupert palestinsk jord.

Til info, Freddy: Israel har hatt finalesending fra Jerusalem to – 2 – ganger før. Jerusalem er en israelsk by med ett – 1 – palestinsk område i øst. Og tro du meg: Ingen konfettikanoner, horder med homser eller champagnedrikkende europeere vil ha tillatelse til å feire noe som helst i dette palestinske området. Ikke under en ESC-finale og heller ikke resten av året.

Alle israelere ser på Jerusalem som sin hovedstad uavhengig av religion. Israel må da virkelig være det eneste landet i verden som ikke får avgjøres selv hvilken by de anser som sin hovedstad?

Et skremmende parti

Jødehat er i noen tilfeller dessverre en uhelbredelig sykdom. SV er et skremmende parti for jødene. Selv jøder jeg kjenner som anser seg som sosialister, vil ikke ha noe med SV å gjøre. Årsaken er at SV ikke tenker klart, og ikke ser etter realistiske løsninger for noen i Midtøsten.

Hva i granskauen har Netta Barzilai med bombingen av Gaza å gjøre?

SV-politikeren Thee Yezen Al-Obaide feiret den israelske seieren med å poste følgende på Facebook: «Kvakk, kvakk, kvakk etnisk rensing, kvakk, kvakk, kvakk. Bombingen av Gaza, kvakk, kvakk, kvakk. Kvakk, kvakk, kvakk forbrytelser mot menneskeheten, kvakk, kvakk, kvakk.»

Så vemmelig når man hater på musikere som mer enn andre kan knytte bånd mellom mennesker.

Hva i granskauen har Eurovision-vinneren Netta Barzilai med bombingen av Gaza å gjøre? Hvis jeg hadde vært artist og vunnet denne konkurransen, hadde jeg da måttet stå til rette for Norges våpenindustri? Hva godt oppnår man med å hate på en israelsk artist? Hvordan får palestinerne en bedre fremtid ved at israelerne nektes å spre positive, feministiske budskap?

Hva med å se fremover, ha håp og slutte å stange hodene i veggen i samme meningsløse, ineffektive tralt: Dropp den evinnelige, repeterende ryggmargsrefleksmotstanden man måtte ha til Israel og se på fremtiden som like fargerik og annerledes som Netta. Er det rart det ikke rikker seg fremover?

Artikkelen fortsetter under lenken.

Jødehatet på venstresiden stikker dypt

Utpeker ett folkeslag

For Guds skyld: Stå gjerne pal og boikott og still helt irrasjonelle krav til både Israel og landets artister, krav som ingen andre artister fra andre land i krig må stå til samme ansvar for. Kall gjerne det å kreve helt særegne, banale tiltak fra Israel for «israelkritikk».

Men hva heter det egentlig når man utpeker ett folkeslag til å agere, leve, bo, forsvare seg og puste på en annen måte enn hva man krever av resten av verden?

Israel har visst andre spilleregler enn resten av verden.

SV har trynet i gjørma og nekter å vaske av seg den gamle, størkna møkka. De repeterer de samme løgnene om Israel og Palestina om igjen og om igjen uten å løfte blikket opp fra egen navle.

Det er en lite konstruktiv og helt håpløs tilnærming om man vil gjøre noe godt for Palestina-saken. Jeg kan nesten ikke tro at venstreraddisene fortsatt tror at det å hate og protestere uansett hva godt som skjer, er hensiktsmessig. Noen lærer sakte.

Resten av Europa

Jeg trodde og håpet selve poenget med Eurovision var å samarbeide kulturelt på tross av ulike politiske oppfatninger, for på den måten styrke relasjoner. Men Israel har visst andre spilleregler enn resten av verden.

Heldigvis er Boikott-bevegelsen (BDS) såpass radikal, ekstrem og snever at fargerike, modige artister som Netta blir satt pris på at resten av Europa. Selv om lille SV ikke henger med.

Les også svaret fra SVs Øvstegård:

Eurovision-finale for fred og forsoning?

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden