Politikk

SV-topp raser mot Clemets Fritt Ord-honnør

Fritt Ord viser i utdelingen til at Kristin Clemet har vitalisert ideologisk og politisk diskusjon både i og utenfor partiene.

Bilde: Civita

SVs Karin Andersen raser mot Fritt Ords pristildeling, men hennes partikollega Kristin Halvorsen mener prisen er velfortjent.

Fritt Ords Honnør er på 100 000 kroner og en krystallvase, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Honnøren ble utdelt samme uke som Civita-lederen fyller 60 år.

Fritt Ord trekker i tildelingen frem at Clemet har stått for en «kunnskapsbasert og saklig offentlig debatt, og for å gjøre tankesmier til en viktig del av denne.»

Honnøren ble onsdag tildelt Kristin Clemet  for hennes mangeårige innsats for en kunnskapsbasert og saklig offentlig debatt, og for å gjøre tankesmier til en viktig del av denne, skrev Journalisten tidligere denne uken.

Ikke alle var like fornøyd med det.

«Og så går Fritt ords priser til de som alltid sparker nedover. Nå til Kristin Clemet. Trist, men det politisk korrekte for tida», skrev stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) på Twitter (se også bilde av utvekslingen under).

Da hun på Twitter ble utfordret på hva hun mente med dette av forfatter og tidligere Ap-statsråd Anne Holt, svarte SV-politikeren slik:

«Lavere lønn for de som har lite, kutt i ytelser som ‘incentiv’ for sjuke og uføre, fete gulerøtter til rike. Nedsnakking av folk som sliter.»

Karin Andersens reaksjon på Twitter.

Vitaliserer debatten

Clemets tidligere politiske motstander Kristin Halvorsen, som er partikollega av Andersen, mener imidlertid at prisen er velfortjent.

– Veldig mye ideologisk debatt var lenge dominert av ulike miljøer på venstresiden. Clemets rolle og evne til å løfte Civita til en møteplass for borgerlig innstilte samfunnsinteresserte, har vært med på å vitalisere og skjerpe den norske politiske debatten. Det mener jeg har hatt stor verdi. Så har hun vært nysgjerrig og saklig og oppmuntret litt nye og andre vinklinger og ståsteder til å diskutere vesentlige samfunnsspørsmål, sier Halvorsen til Minerva.

– Det blir trukket frem at hun har insistert på å være saklig?

– Jeg har hatt stor glede av å diskutere og samarbeide med Clemet, vi var også blant medforfatterne av en liten bok om den nye abortdebatten. Jeg synes hun har vært en utfordrende og vital stemme. Det er riktig at hun har høye krav til egen og andres saklighet, samtidig ligger det en verdiforankring i bunn.

– Clemet har absolutt ikke blitt den gamle kona i hornet på veggen.

Halvorsen viser til debatten om kontantstøtten.

– Argumentet til Clemet var at man skulle likebehandle småbarnsforeldre og gi samme rett til tilskudd om man benyttet barnehageplass eller ikke. Det er en saklig argumentasjon, men har samtidig et verdigrunnlag som jeg er uenig i, sier Halvorsen, som roser Clemets brede og relativt konstante engasjement.

– Når man går fra politikken, kan man fort kan bli den gamle kona i hornet på veggen. Det har Clemet absolutt ikke blitt, fordi hun har evnet å dra opp nye perspektiver. Det er noe jeg også passer på selv. Jeg konsentrerer meg om de sakene jeg jobber med, som miljø og bioteknologi. Og det skal det en god posisjon selvdisiplin til for å være en som kan bidra med på nye områder og ikke henger igjen i sin egen politiske fortid, avslutter Halvorsen.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden