NYHET

To fiberkabler forbinder Svalbard med fastlandet.
To fiberkabler forbinder Svalbard med fastlandet.

Brudd i Svalbardfiberen – ingen beredskapsplan er foreløpig klar

Saken etterforskes som «mulig straffbart», og internasjonale medier spekulerer i om russerne står bak. I løpet av neste uke vil vi antagelig få vite hva som faktisk har skjedd med en av Svalbards to undersjøiske fiberkabler.

Publisert Sist oppdatert

Siden fredag 7. januar har en av de to forbindelsene på Svalbardfiberen vært ute av funksjon. Kabelen forsyner øygruppen med internett og brukes til kommunikasjon med en satellittstasjon på Svalbard. Forsvarets Forum skriver at etterretningstjenesten tidligere har advart om sårbarheten til undersjøiske kabler.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er orientert om saken som også etterforskes av politiet. NRK melder at politiet etterforsker fiberbruddet som noe «mulig straffbart». Overfor NRK ønsker ikke politiadvokat Ronny Jørgensen å kommentere om det foreligger mistanker om sabotasje.

Grunnet Svalbards viktige geopolitiske plassering spekuleres det derimot i internasjonale medier om hvorvidt russerne kan stå bak. Daily Mail viser til at Storbritannias nyutnevnte forsvarssjef Sir Tony Radakin, nylig har gått ut og advart mot at Russland kan komme til å skade Storbritannias subsea kommunikasjoner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS