KULTUR

Det lesende jeget er religiøst

Det er anatema å skrive om kristentro dersom du ikke heter Jon Fosse. Men den som intet våger, intet vinner. Og i sin debutroman vinner Ulla Svalheim.

Publisert Sist oppdatert

Debutromanen til Ulla Svalheim, Til troende, handler om trosreisen til tenåringsjenta Bie Veronika. Hun kommer fra en kristen familie, har blitt ertet for å tro, men uten helt å vite selv hva denne troen er for noe. Og sommeren vi følger henne, surrer Bie V rundt nettopp spørsmål om hva det betyr å tro. Tror hun?

Jeg må erkjenne at jeg umiddelbart fant boken temmelig middelmådig. Den fungerer sikkert helt greit til fortolkning i skolen, var min formening: lettlest – og ikke minst et virvar av metaforer. Sånn sett artig for barna. Spørsmålene hovedpersonen stiller og svarene hun kommer frem til, er imidlertid litt lite gjennomtygde.

Men etterhvert som jeg leste, endret jeg denne formeningen – det er da heller ikke sjelsbevegelsene til noen sprenglærd filosof vi får innblikk i, men en tenåringsjente. Og mot slutten av boken, der vi som leser, får bedre kjennskap med fortellerperspektivet og dennes mystiske relasjon til Bie V, endret jeg helt: Dette er faktisk en temmelig god bok.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS