Svanesang for «small-governement conservatives»

Konservative er hjemløse i dagens amerikanske politikk, mener kommentatorveteranen George Will, som går gjennom sin politiske filosofi i en ny murstein.

Publisert Sist oppdatert

Den politiske kommentatoren George Will er en legende blant amerikanske konservative. Siden 1970-tallet har han kommentert amerikansk politikk to ganger i uken i en spalte i Washington Post, som også blir trykket i hundrevis av andre amerikanske aviser. Såpass kjendis er han, at navnet hans har kommet opp i både Simpsons- og Seinfeld-episoder. Kanskje kan han kalles selve symbolet på intellektuelle og anstendige konservative.

Da Donald Trump ble republikanernes presidentkandidat i 2016, valgte Will å forlate partiet. Han og Trump har skjelt hverandre ut siden lenge før Trump ble presidentkandidat. Will ser bare smart ut på grunn av brillene, mener Trump. «Presidentens retorikk fortsetter å være en pågående skam for nasjonen», skrev Will senest i forrige uke.

Will kan dog heller ikke anses for å ha vært noen moderat republikaner. Hans nye bok, The Conservative Sensibility, en over 600 sider lang sak der 78-åringen oppsummerer sin politiske filosofi, er dedikert til hans helt Barry Goldwater. Goldwater fikk Wills stemme i presidentvalget i 1964, etter han hadde vunnet republikanernes nominasjonsvalg til forskrekkelse for datidenes moderate Rockefeller-republikanerne. I selve presidentvalget ble Goldwater en flopp. Men på lengre sikt forårsaket hans raseri mot den ekspanderende staten og hans vektlegging av amerikanske verdier som frihet og selvstendighet et paradigmeskifte i det republikanske partiet. Ikke minst skjedde det gjennom Ronald Reagan, som gjorde sin debut på den politiske scenen med en tale til støtte for Goldwater.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her