Svensk selvinnsikt

Johan Hakelius mener svensker i bunn og grunn er tyskere, at de dertil er henfalne til rasjonalisme, og dårlige til å håndtere forskjeller.

Publisert Sist oppdatert

Johan Hakelius mener svensker i bunn og grunn er tyskere, at de dertil er henfalne til rasjonalisme, og dårlige til å håndtere forskjeller. Dette er vanskelig å endre, men han håper de kan få bedre innsikt i sin problematiske natur.

Det siste året har Norge møtt en uventet kritikk fra Söta bror: At Norge slett ikke er det liberale samfunnet vi har trodd at det er. Det begynte med at den svenske teaterregissøren Sofia Juphiter anklaget Kardemomme by for å flørte med fascisme, gjennom sin portrettering av innvandrere, fellesskap og kjønnsroller. Siden fulgte aviskommentatoren Martin Aagård opp med å se fascistiske spøkelser også i nynorsken.

Det har bragt den svenske kulturdebatten inn i norsk offentlighet. Vi leste om det politisk korrekte Sverige i Karl Ove Knausgårds Min kamp, men mange av oss tenkte vel at det ikke kunne være så forskjellig fra Norge. Nå er vi plutselig blitt oppmerksom på svenske diskusjoner om hvorvidt Tintin skal fjernes fra barnebiblioteker fordi det er rasistisk, eller om man skal bruke kjønnsnøytrale personlige pronomen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS