Nyhet

Svenskeid skip kapret i Hormuzstredet

Tankeren Stena Impero var på seiling gjennom Hormuzstredet da det ble kapret i går aften.

Bilde: Jacques Descloitres | NASA CC BY 2.0

Iranske medier skriver at kapringen av skipet er et svar på at Storbritannia også holder et iransk skip i arrest.

Den britisk registrerte, men svenskeide oljetankeren Stena Impero var på vei til Saudi Arabia i går aften da skipet plutselig ble tilnærmet av flere uidentifiserte fartøy og et helikopter. Skipets siste AIS-signaler viser at tankeren var på seiling gjennom Hormuzstredet, utenfor Iran da hendelsen inntraff.

 

På twitter har det svenske rederiet selv annonsert hendelsen, og presiserer at de ikke lenger har kontakt med mannskapet ombord på tankeren.

I en uttalelse på egen nettside presiserer likevel selskapets CEO Erik Hanell at de foreløpig ikke har grunner til å tro at besetningen er skadet.

Tatt i arrest av Iran

Den britiske avisen The Guardian melder om at skipet er kapret av iranske myndigheter. Iranske medier melder på sin side om at båten skal ha blitt tatt i arrest fordi skipet opptrådte i strid martime reguleringer for hormuzstredet, men også som en respons på at Storbrittania tidligere har tatt en iransk tanker i arrest. Hos Fars News skrives det:

Spokesman of Iran’s Guardian Council vetting body Abbas Ali Kadkhodayee underlined that his country’s seizure of the British tanker ship, ‘Stena Impero’, for violating maritime rules and regulations in the Persian Gulf, was a reciprocal measure in response to confiscation of an Iranian oil tanker.

Til VG uttaler statssekretær i det norske utenriksdepartementet Audun Halvorsen følgende om utviklingen:

– Vi ser med stor bekymring på situasjonen rundt Hormuzstredet. Angrep på skipsfarten er uakseptable og bidrar til å eskalere en allerede spent situasjon i regionen. Fri navigasjon og sikker seiling er av stor betydning, også for Norge som er en stor skipsfartsnasjon. Norge oppfordrer fortsatt alle parter til å unngå handlinger og ytringer som bidrar til ytterligere opptrapping.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden