Politikk

Sverige har et stort jihadistproblem

Flagget til Islamsk Stat, en gruppe som har langt større oppslutning blant unge svenske muslimer enn blant unge muslimer i Norge.

De som tidlig varslet om problemet ble stemplet som rasister.

Det mener den svenske journaliten Magnus Sandelin som på oppdrag av tankesmien Timbro (tilsvarer Civita i Norge) har skrevet et en rapport om det radikale islamistmiljøet i Sverige.

I Norge ligger det radikale islamistmiljøet med brukket rygg, etter at sentrale ledere er fengslet eller drept i kamp i Syria. I nabolandet er situasjonen helt annerledes.

Her er noen av de sjokkerende opplysningene i rapporten:

– Rundt 2.000 personer i det radikale miljøet følges av sikkerhetspolitiet (Säpo). For syv år siden var antallet 2.000.

– Totalt hadde rundt 267 reist til Syria eller Irak for å krige i 2017.

Rapportforfatter Magnus Sandelin er frilansjournalist med ekstremisme som spesialfelt.

Marcel Pabst / fri tanke

– Budskapet til Islamsk Stat har fått aksept i store muslimske ungdomsmiljøer. Man snakker om «jihadi cool» – at det er kult å være jihadist, altså en som reiser for å kjempe hellig krig i land som Syria, Irak, Somalia, Jemen og Afghanistan.

– Økningen i antallet terrorrelaterte saker i Sverige er sterkt knyttet til at mange har reist til Syria og Irak for å kjempe for den Islamsk Stat (IS).

– Jihadister mener selv å ha innflytelse over ungdomsmiljøene i flere svenske forsteder, som Skärholmen og Alby.

Tilknytning til moskemiljø

I motsetning til Norge og Danmark har man ikke åpne grupper som støtter IS eller Al-Qaida. Men organisasjoner med tilknytning til moskémiljøene, som  Foreningen Sveriges Förenade Muslimer i Göteborg har flere ganger invitert forelesere som har tatt til orde for voldsbruk.

DVD-er med taler fra Al-Qaida-predikanten Anwar al-Awlaki har også blitt spredt på et islamistisk arrangement i Malmö i 2014.

I 2012 drev også en idrettsforening i Gøteborg i det skjulte rekruttering til radikal islamisme. En som senere reiste til Syria for å kjempe holdt flere forelesninger i et lokale i tilknytning til idrettsforeningen.

I 2017 holdt en muslimsk ungdomsforening forelesninger med en terrordømt imam som sympatiserer med Al-Qaida. Arrangementet fant sted i kommunale lokaler i Stockholm

Svenske jihadister rekrutterer også ungdom gjennom sosiale medier, særlig har Facebooksiden «Ummah nyheter» vært sentral.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

Refser det svenske debattklimaet

Stemplet

Samtidig har det lenge vært slik at de som har advart om fremveksten av radikale islamistmiløjer i Sverige har møtt sterke reaksjoner.

En rapport fra den internasjonalt anerkjente forskeren Magnus Ranstorp der han beskrev fremveksten av voldsforherligende islamistmiljøer i Malmø ble i 2009 omtalt som «rasistisk».

En rapport fra Säpo året etter ble også stemplet som «fremmedfiendtlig» og omtalt som en form for politisk overvåking.

Nå har imidlertid vinden snudd. Det som har fått svenskene til å våkne var fjorårets terrorangrep i Stockholm. 39 år gamle Rakhmat Akilov fra Usbekistan kjørte en lastebil gjennom en travel handelgsgate i Stockholm og drepte fem personer.

Nå har virkeligheten innhentet söta bror, konkluderer journalist Magnus Sandelin.

«Knapt noen setter i dag spørsmålstegn ved eksistensen av et voldsforherligende islamistisk miljø i Sverige eller behovet for å granske og forske på dem.›

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden