Nyhet

Sverige returnerer unge afghanere: Aktivister hevder de sendes i døden

Fatemeh Khavari er sentral i protestene mot de svenske tvangsreturene. Programmet konfronterer henne med sterke anklager mot myndighetene.

Bilde: Skjermdump fra Uppdrag Granskning.

SVTs Uppdrag Granskning følger dem til Afghanistan og finner noe annet.

Protestene øker mot at Norge sender unge afghanske asylsøkere tilbake til hjemlandet når de blir 18 år. Partiene SV, MDG og Rødt krever en midlertidig stans i returene, og kravet har støtte i AUF og deler av Arbeiderpartiet.

Tidligere riksadvokat Georg Fredrik Rieber-Mohn har sluttet seg til protestene. I en kommentar i VG sist uke tok den tidligere riksadvokaten og høyesterettsdommeren til orde for et politisk initiativ med sikte på øyeblikkelig stans i tvangsreturene til Afghanistan.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Sier de helt mangler nettverk

I dokumentar-posten Uppdrag Granskning på Sveriges Television (SVT) møter reporter Janne Josefsson de to afghanske guttene Rohullah Eftkhari og Mostafa Gholami dagen før de skal tvangsreturneres.

Ruhullah forteller intervjueren at han drømmer om døden hver natt, om menn som vil drepe ham når han kommer til Kabul. De som drepte faren, vil drepe alle i familien. Han opplyser at han kom til Sverige som 17-åring. Mer om det senere.

Mostafa opplyser at han flyktet fra Aghanistan til Iran for sju år siden. Senere dro han til Tyrkia, der han 12 ganger skal ha forsøkt å komme til Hellas på gummibåt, men han ble sendt tilbake hver gang. Senere var han i Italia, Frankrike, Belgia, Nederland, Tyskland og Danmark, før han kom til Sverige i 2013. Da var han, ifølge egne opplysninger, 16 år gammel. Mostafa skal ikke hatt kontakt med faren på mange år og sier han ikke kjenner noen i hjemlandet.

Du kan se SVT-programmet her.

Barn har ekstra beskyttelse

Sverige tok i 2015 imot 35.000 enslige, mindreårige asylsøkere. 23.000 av dem var fra Afghanistan. Av disse 23.000 kom 17.744 bare i løpet av årets tre siste måneder. De som ble ansett å være under 18 år, fikk midlertidig opphold, men så må de ut.

Protestbevegelsen mot tvangsreturene preges av organisasjonen Ung i Sverige, der den fremste talspersonen er 17 år gamle Fatemeh Khavari fra Afghanistan. Hun sier til Uppdrag Granskning at alle som returneres, går den sikre død i møte.

– Afghanistan er ikke på Syria-nivå.

Josefsson intervjuer også Migrationsverkets sjef Mikael Ribbenvik, som sier at risikoen for forfølgelse og død må være relativt høy for at noen skal få asyl:

– For at alle skal få bli, kreves det et langt høyere nivå av fare, som i Syria. Afghanistan er ikke på Syria-nivå.

Ribbenvik framholder at det stilles langt lavere krav når asylsøkeren er barn, og at nesten alle får midlertidig opphold. Men etter at de fyller 18 år, får bare 9 prosent av de enslige bli i Sverige.

Les også Minervas redaktør Nils August Andresen: Asylopprørerne må vise hvordan alternativet til å sende ut unge afghanere med midlertidig opphold skiller seg fra fri innvandring.

Ubehag i regjeringen

Demonstrantene som følger Ung i Sveriges faner, roper taktfast slagordet «No borders – No nations «. Det er en parole den svenske asylbevegelsen har brukt i flere år, sier programlederen.

Josefsson konfronterer også utdanningsminister Gustav Fridolin fra Socialdemokraterna, som viser sin solidaritet ved å møte opp på torget i Stockholm. I en appell under et annet arrangement sier Fridolin at: «Det är nu det avgöras om vi är ett land eller bara en liten lort.»

Slik forsøker Uppdrag Granskning, som i en rekke dokumentarer har rettet kritisk søkelys mot svensk asylpolitikk og av noen regnes som høyrevridd, både å belyse hvor polarisert debatten er blitt, og å påvise at mange politikere offentlig underminerer vedtak de selv har vært med på å fatte.

Mange av de returnerte plukkes opp av slektninger straks flyene lander.

Programmet, som ble sendt 25. oktober, har likevel fått positiv mottakelse også blant afghanernes støttespillere. Facebook-gruppen «Stoppa utvisningarna av afghanske ungdommar», som har 19.000 medlemmer, kaller det godt og balansert. Samtidig reiser de en rekke innvendinger mot Migrationsverkets avslag og peker blant annet på at unge afghanere som har levd lenge i utlandet, står i større fare enn jevnaldrende som har bodd der hele livet. Aldersbedømmingen av ungdommene kritiseres også.

Les også kritikken fra Høyre: Reagerer på Arbeiderpartiets posisjon i asyldebatten.

Protestene mot tvangsreturene får konsekvenser. Noen timer før bussen skal gå fra det lukkede mottaket til flyplassen med de utviste, blir det klart at kun 7 av de 15 ungdommene blir fraktet ut 10. oktober. Rohulla er blant dem, mens Mostafa får et pusterom.

Mange hadde nettverk

Uppdrag Granskning følger den lille gruppen til Kabul etter mellomlanding i Wien, der flere utviste følges om bord på charterflyet.

I den afghanske hovedstaden intervjuer Sveriges Televisjon (SVT) Masood Ahmadi. Han er ansvarlig for integrasjon av hjemsendte i FN-organet International Organization for Migration (IOM).

Ahmadi sier at mange av de returnerte plukkes opp av slektninger straks flyene lander. Veldig få bruker de to gratis ukene på transitthotell. Samtidig bekrefter han at de som snakker sant når de hevder at de helt mangler familie og kontaktnett i hjemlandet, er i en veldig sårbar situasjon.

IOM kjenner ikke til noen sikkerhetsinsidenter.

De som reiser frivillig fra Sverige, får 30.000 kroner i støtte til å etablere seg. De tvangsreturnerte kan søke om 20.000 kroner, men ifølge programmet benytter få seg av muligheten. Bare 179 personer brukte botilbudet.

Noen er drept

IOM kjenner ikke til noen sikkerhetsinsidenter for de 20.000 som er kommet siden 2002, men utelukker ikke at noen kan være drept eller såret. FN-organisasjonen har nylig intervjuet 18 unge tvangsreturnerte, og Ahmadi sier de hadde få sosiale problemer, men at økonomien er vanskelig.

Samtidig er sikkerheten et problem for alle afghanere. Uppdrag Granskning har sett på rapporter fra Høykommisæren for flyktninger (UNHCR), Amnesty, ideelle organisasjoner og mediene. Der rapporteres det om fem eller seks drepte de siste årene. To av dem var returnert fra Norden. Ikke alle døsfallene er bekreftet.

I 2016 mottok IOM 7000 afghanere fra Europa. 900 av dem kom fra Sverige.

Rohulla, en av de to ungdommene programmet kretser om, fikk en tøff start. En selvmordsbomber tok livet av 56 mennesker i Kabul den første uka, og noen dager senere ble én drept i et granatangrep mot en politipost rett utenfor hotellet.

SVT har fått tilgang til saksmappen hans. Der framgår det at Rohulla hadde søkt opphold i fem europeiske land før han kom til Sverige, tre ganger under falskt navn. Han søkte første gang i Østerrike i 2009, men en alderstest konkluderte med at han ikke var mindreårig. Tre EU-land har konkludert med at han er voksen og født i 1990.

Når programleder Josefsson konfronterer asylaktivisten Fatemeh Khavari med hennes påstand om at svenske myndigheter sender ungdommene til den sikre død, og viser til IOMs opplysninger, justerer hun påstanden:

– Alle dør psykisk.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden