KOMMENTAR

Bilbranner i Sverige under opptøyene i Huseby i 2013
Bilbranner i Sverige under opptøyene i Huseby i 2013

Sveriges problemer forsvinner ikke om man slutter å brenne koranen

Sveriges sosiale problemer har vokst til den størrelsen som nå fremvises gjennom årtier med unnfallenhet og berøringsangst.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har Sverige vært rammet av de mest voldsomme opptøyene i landets moderne historie. Mediene flommer over av bilder av skadde politimenn, utbrente biler og ildsinte ungdommer i direkte konfrontasjon med en ordensmakt som ikke klarer å kontrollere situasjonen.

Opptøyene er blitt utløst av den dansk-svenske politikeren Rasmus Paludan. Han representerer det høyreekstreme danske partiet Stram Kurs og har turnert landet for å brenne koranen, antagelig med det formål å fremprovosere den reaksjonen han nå også har fått.

De voldsomme reaksjonene har samtidig også satt i gang en debatt om nøyaktig hvorfor skjending av koranen skaper så voldsomme opptøyer. Et syn, som blant annet har blitt forfektet av NRK-korrespondent Sidsel Wold, er at vi som er majoritetsbefolkningen i sekulariserte samfunn som Sverige rett og slett ikke forstår hvor forferdelig det er for religiøse muslimer å se deres hellige bok ødelagt på denne måten. Og at det sekulære Vesten allerede burde lært dette etter opptøyene i kjølvannet av Muhammed karikaturene i 2005.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS