Politikk

Syriske flyktninger selger sine norske ID-papirer på Facebook

På arabiskspråklige Facebookgruper for syriske flyktninger selges det som skal være norske pass.

Bilde: Skjermdupm fra Facebook / Noble / Wikicommons

Ulovlig salg av pass er et omfattende problem.

Minerva har over lengre tid undersøkt hvordan arabisktalende flyktninger kommuniserer på sosiale medier om migrasjonskanaler til Europa.

Norsk pass til salgs. 500 euro.

På en Facebook-gruppe omsettes europeiske pass. Passene er oppgitt å være ekte, og det er for det meste syrere som har returnert til Midtøsten som selger identifikasjonspapirerene.

«Jeg har et norsk pass med oppholdstillatelse til salgs, til en mann på 36 år. 2.000 dollar. Passet er gyldig til september 2019», skriver én.

«Norsk pass til salgs. 500 euro», skriver en annen.

«Norsk pass med oppholdstillatelse til en mann på 23 år. Ta kontakt på melding», skriver en syrisk Facebook-bruker som tilsynelatende oppholder seg i Tyrkia.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis:Kun 1,- første måneden!

Kjøper pass

Andre bruker sosiale medier til å etterspørre norske identitetspapirer.

«Jeg vil ha et pass til en gutt født i 1993 og med et bilde som på min profil», skriver en ung mann.

Omfanget antas å være større enn det som kommer til overflaten, sier Nasjonalt ID-senter. 

Alle eksemplene er hentet fra samme Facebookgruppe. Her annonseres det også salg av andre reisedokumenter, fra blant annet Tyskland, Nederland og Sverige. Det er kun et lite mindretall av selgerne som hevder å ha norske reisedokumenter.

Omfattende problem

Ulovlig salg av pass er et omfattende problem, ifølge norske myndigheter. En av instansene som følger med på dette, er Nasjonalt ID-senter, som arbeider med verifisering av ID-dokumenter på vegne av politi og utlendingsforvaltningen.

– Nasjonalt ID-senter er kjent med at dette skjer, både åpent gjennom sosiale medier og andre nettsider, og på «det mørke nettet». Gjennom internasjonale og nasjonale politiaksjoner er flere av disse aktørene avslørt de siste årene, sier seksjonsleder Per O. Haddal i Nasjonalt ID-senter.

Ifølge Nasjonalt ID-senter er falske identifikasjonspapirer et stort problem.

– Erfaringsmessig er falske dokumenter og identiteter et sentralt element ved gjennomføringen av straffbare handlinger innen narkotika, bedrageri, migrasjon og annen organisert kriminalitet. Falske dokumenter omsettes for store summer, og omfanget antas å være større enn det som kommer til overflaten.

Såvidt Minerva kan bringe på det rene, er det ikke noen norske myndigheter som har statistikk over hvor ofte noen tas for salg av norske pass.

– Vi har ikke noen samlet statistikk på dette, sier Haddal i Nasjonalt ID-senter.

(Artikkelen fortsetter under lenken.)

Derfor er somaliske id–dokumenter lite verdt

Avdekket forfalskninger

Dokumentgransker Håkon Schjønsby i Kripos sier at de har sett at det flere steder på nettet og i sosiale medier omsettes reisedokumenter fra flere europeiske land, samt syriske pass og ID-dokumenter.

De har blant annet sett eksempler på salg av falske norske, svenske og britiske visum.

Noen av selgerne er svindlere som håper å lokke penger ut av godtroende kjøpere.

– Det finnes eksempler på at spor på forfalskninger som har blitt avdekket i Norge, har blitt knyttet til enkelte av bildene som er i annonser, blant annet på Facebook.

Schjønsby understreker at noen av selgerne også er svindlere som ikke besitter slike dokumenter, men håper å lokke penger ut av godtroende kjøpere.

– Så alt er ikke nødvendigvis like reelt, sier dokumentgranskeren.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden