Terror-entreprenøren

REPRISE: Petter Nesser deler terroristene inn i fire roller, og de to som drives av ideologi og overbevisning er langt viktigere enn de to som domineres av utenforskap og sosiale årsaker.

Publisert   Sist oppdatert

Terroraksjonen i Nice har igjen aktualisert spørsmålet om hvordan og hvorfor mennesker blir terrorister. Vi reproduserer derfor omtalen av Petter Nessers bok om islamistisk terrorisme i Europa, først publisert 4. desember 2015. Les også min gjennomgang av meningsmålinger om støtte til islamistisk terror.

Terrorangrepene i Paris har igjen aktualisert spørsmålet om hva som får mennesker til å bli terrorister. Når det gjelder jihadistene har vi dem som legger mest vekt på religiøse/ideologiske forklaringer, en gruppe jeg selv tilhører, og dem som legger mest vekt på sosioøkonomiske faktorer.

Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt er en av landets, ja Europas, fremste terrorforskere og tirsdag slapp han boken Islamist Terrorism in Europe. A History på et seminar i Oslo. (Hurst & Company, 2015 – boken utgis ikke offisielt før i januar). Her går han, over 300 sider pluss kildeliste og stikkordsregister, grundig gjennom den jihadistiske terroren i Europa fra 1994 til Charlie Hebdo-angrepet i januar i år. Introduksjonskapitlet fungerer også som en oppsummering av noe av det han har funnet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her