Nyhet

Terroristen er ikke alene

Vi må ikke bli overrasket om flere høyreekstreme kopierer Tarrants handlinger i tiden fremover, skriver Lasse Josephsen.

Brenton Tarrants manifest gir et lite innblikk i nettkulturen som radikaliserte ham.

Enten man liker det eller ei, kommer mye oppmerksomhet til å bli rettet mot New Zealand-terroristen Brenton Tarrant og manifestet hans i dagene fremover. Nettet er perfekt for selvpromotering, også for dem som begår forferdelige massedrap. Så om man vil vite nøyaktig hva terroristens motiver var, så må man holde seg for nesen og gjøre nettopp det han vil at du skal gjøre: lete det frem på nettet, åpne filen og lese manifestet.

Det er perverst at terrorister klarer å koreografere tusenvis av menneskers oppførsel på den måten, men om man skal utforske radikalisering og ekstremisme på nettet, har man ikke noe valg:

Vi har fått en generasjon med terrorister, ekstremister og organiserte kriminelle som er flinkere til å promotere seg selv enn noe PR- eller reklamebyrå er i stand til å klare.

Dette gjelder også Tarrant, som ikke bare postet et manifest til det beryktede nettforumet 8chan, men også streamet massedrapet på Facebook Live. Nå skal mediene gå i gang med å finne ut av hva som fikk ham til å tikke.

Men Tarrant henvendte seg ikke bare til de store massene. Både manifestet og videoen er fulle av referanser til memekultur og såkalt shitposting, hvor man på nettforum og sosiale medier poster provoserende ting, ofte smurt inn med så mange lag av ironi at det er umulig å finne ut om man virkelig mener det man skriver eller ei.

Denne kombinasjonen av massedrap og show for en anonym subkultur er dypt urovekkende. Men hva kan den lære oss om denne farlige utviklingen blant ekstremister på nettet?

Sort sol

Forsiden på Tarrants manifest er prydet med det okkulte nazisymbolet Schwarze Sonne (tysk for sort sol). Dette er ikke egentlig et uvanlig symbol blant høyreekstremister, men har i de siste årene blitt sterkt forbundet med en nynazistisk terrorgruppe fra USA som kaller seg Atomwaffen Division og et nylig nedlagt nettsted som heter Siege Culture.

Atomwaffen har sitt utspring i 2008 på et nå nedlagt nettforum som het Iron March. Der utviklet det seg en helt egen subkultur i skyggen og stort sett uavhengig av den voksende Alt-Right-bevegelsen.

Der Alt-Right i begynnelsen prøvde å fremstå som dannede og stuerene, var Atomwaffen-forumet fra starten helt klare på at de ønsker terror og rasekrig. Mange av medlemmene blir rekruttert fra det amerikanske forsvaret og har derfor allerede vent seg til å drepe i Irak og Afghanistan.

Atomwaffen og de andre grupperingene som oppsto på Iron March skiller seg også ut i nynazistiske kretser fordi de omfavner en del aparte konsepter fra høyreekstrem historie, og i deres panteon av helter finner man blant annet kultlederen Charles Manson og den høyreekstreme mystikeren David Myatt.

Det er nettopp denne flørten med mystisisme som gjør at tankene ledes mot Atomwaffen Division når man ser Tarrants bruk av den sorte solen. Atomwaffens britiske og australske søsterorganisasjoner, Sonnenkrieg Division og Antipodean Resistance, har den sorte solen i logoen sin.

Noe annet som kan peke mot Atomwaffen, er at Tarrant bruker frasen ”Kill your local drug dealer!” i manifestet. Dette er ikke nødvendigvis en uvanlig frase i det høyreekstreme landskapet, men det har i det siste blitt mest kjent for å ha dukket opp på et av terrorgruppens beryktede propaganda-bilder.

Det er ellers lite i selv teksten som gir oss ledetråder, men Atomwaffen Division selv hyllet Tarrant på Twitter når nyheten om massakren kom ut.

Tarrant hevder selv at han antageligvis ikke er nynazist, men forklaringen hans («Det kommer an på hva du mener med uttrykket») er en vanlig øvelse blant nettopp moderne nynazister som helst ikke vil ta ordet i sin munn – til tross for at de hoster opp uttalelser som vanskelig kan beskrives som annet enn nynazistiske.

Dark Enlightenment

I et kapittel som heter «Destabilization and Accelerationism: tactics for victory» argumenterer Tarrant for å instigere krisesituasjoner for å frembringe forandring. Først ved å destabilisere og forsterke eksisterende konflikter, kan man få ting gjort. Han oppfordrer til å ødelegge den offentlige diskursen ved å både «støtte, angripe, bakvaske, radikalisere og overdrive alle samfunnskonflikter».

At han bruker ordet «accelerationism» kan være et nikk mot den nyreaksjonære bevegelsen, også kjent som NRx eller Dark Enlightenment – en løs gruppe bloggere og tungt reaksjonære intellektuelle som på mange måter var Alt-Right-bevegelsens forfedre.

Men selv om nyreaksjonære tror på «raserealisme» og IQ-forskjeller mellom etniske grupper, er ikke rase det som opptar dem mest.

En av de nyreaksjonæres sterkeste drivkrefter, den engelske filosofen Nick Land, er en prominent talsmann for en høyrevridd form av den politiske teorien akselerasjonisme, et konsept som bare til en viss grad har noen fellestrekk med taktikken som Tarrant snakker om.

Renaud Camus

Tarrant kaller seg selv økofascist flere steder i manifestet, og er opptatt av overbefolkning og miljøvern. Det kan hende han har vært borti den finske filosofen Pentti Linkola, som har fått fornyet oppmerksomhet fra alt-rightere og nynazister som nå har begynt å bruke begrepet økofascisme om sitt eget ståsted. Men heller ikke her går Tarrant i dybden.

Da kan heller tittelen på Tarrants manifest gi oss en pekepinn: The Grand Replacement. Dette er også tittelen på en bok av den franske forfatteren Renaud Camus og henspiller på konspirasjonsteorien om at en europeisk elite bevisst bytter ut sin hvite, kristne befolkning med muslimer og fremmedkulturelle.

Renauds teori har hatt stor innflytelse på kontrajihadistiske miljøer og den europeiske identitærbevegelsen.

White Genocide

Et konsept som som går gjennom manifestet som en blodrød tråd, er «White Genocide», myten om at hvite mennesker nå blir utsatt for et stille folkemord av menneskeraser som føder flere barn enn oss. Det er ikke en ny tanke blant høyreekstreme, men den har fått en voldsom oppsving på nettet med Alt-Right-bevegelsens fremmarsj.

«White Genocide» brukes også av høyreekstremister om situasjonen i Sør-Afrika, hvor de mener at hvite mennesker nå blir myrdet i hopetall av den hevnlystne svarte befolkningen.

Dette er en tanke som deles på store deler av høyresiden, og har til og med blitt tatt opp av Tucker Carlson på Fox News. Begge utgavene av White Genocide-myten dukker opp i manifestet.

David Lane

Mannen bak konspirasjonsteorien om hvitt folkemord er avdøde David Lane, som også var medlem av den nynazistiske terrorgruppen The Order i USA tidlig på 80-tallet. Gruppen sto bak en rekke væpnede ran for å finansiere Hvit Makt-bevegelsen, og gikk i oppløsning etter at de drepte den jødiske radioverten Alan Berg i 1984.

Mens Lane satt i fengsel for drapet på Berg, kom han opp med mantraet som går under navnet Fjorten ord: «Vi må sikre eksistensen til vårt folk, og en fremtid for våre hvite barn». Denne erklæringen finner man flere steder i teksten til Tarrant.

Memer og shitlords

Det dukker også opp ting i teksten til Tarrant som er ment å gå over hodene på den vanlige leser, men som umiddelbart gjenkjennes om man har litt kjennskap til memekultur og trolling. Det mest tydelige eksempelet finner man i en del av teksten hvor Tarrant skal fortelle om den personen som har radikalisert ham mest, hvorpå terroristen svarer med dryppende sarkasme at det er Candace Owens.

Candace Owens er en konservativ, svart kvinne som støtter Trump, og for ikke lenge siden tråkket hun i klaveret med en idiotisk uttalelse om Hitler, men hun er allikevel milevis unna idéuniverset til terroristen.

Når Tarrant hevder at Owens har radikalisert ham, så er det nok både for å underholde shitlords på nettet og for å skape forvirring og konflikt når «mainstream media» går fem på.

Rett etterpå siterer Tarrant like godt hele teksten til et meme som kalles Navy Seal Copypasta, en lang trusseltekst hvor en fiktiv Navy Seal-soldat skryter på seg absurde og fantastiske evner. Nok et nikk som umiddelbart blir gjenkjent av lystige troll på diverse internettfora.

Andre åpenbare referanser til nettkultur finner man i drapsvideoen som nå sirkulerer på de mørkere delene av internett. Jeg skal la være å gå for mye innpå den, for det er ikke noe jeg vil se flere ganger, men også videoen er ment for å appellere til et publikum av memekjennere og shitpostere.

Den starter med at Tarrant sier «Remember, Lads, subscribe to PewDiePie», nok en referanse som kan lage store problemer for den det gjelder, i dette tilfellet den svenske vloggeren PewDiePie.

I både Owens’ og PewDiePies tilfelle har terroristens forventede effekt også skjedd.

Serbia

Når Tarrant starter opp bilen for å kjøre til moskeen, setter han på en smått komisk hyllestsang til den serbiske krigsforbryteren Radovan Karadžić. Sangen heter «Dzamije lete», men er også kjent som «Remove Kebab», og den amatørmessige musikkvideoen gikk viralt på nettet i 2008.

Her klarer Tarrant både å flagge sin egne politiske sympati med serberne og i tillegg underholde andre shitpostere som ser på. For han hadde også skrevet navnet til flere prominente serbiske krigsforbrytere og nasjonalister på våpnene sine, i tillegg til navnene på flere kjente terrorister og ekstremister fra hele verden.

Spillelisten til Tarrant ser ut til å være nøye planlagt. Når Tarrant nærmer seg moskeen, går musikken over til «The British Grenadiers», en gammel britisk militærmarsj. Når han kjører fra åstedet spilles Arthur Browns «Fire» (med strofen «I am the god of hellfire, and I bring you fire!») som så går over til Manuels «Gas Gas Gas» mens Tarrant råkjører gjennom Christchurch og skyter på forbipasserende. Siden videoen er filmet med et kamera festet til Tarrants hode, får drapsvideoen en uhyggelig videospillaktig effekt, noe som umiddelbart ble plukket opp på chan-forumene hvor folk begynte å poste memer som refererte til spillet Doom.

Norge

Heller ikke vi her i Norge slipper unna Tarrants univers: en av de få personene som Tarrant nevner som inspirasjon for massakren, er vår egen Anders Behring Breivik. Tarrant hevder å ha vært i kontakt med Breiviks tempelridderorden, noe som er åpenlyst tull.

Australieren har også mer eller mindre samme syn på forholdet mellom land og by som Varg Vikernes. Men der Vikernes oppfordrer folk til å flytte ut på landet fordi byene er syndepøler, oppfordrer Tarrant leseren til å flytte inn i byene, for landsbygda er allerede vunnet.

I byene skal man ta opp kampen mot marxister, «det forræderske media» og «anti-hvite politikere» som holder til der.

Effekt

Brenton Tarrant gikk bevisst inn for å skape forvirring, sinne og konflikt med manifestet sitt. Men et annet åpenbart mål var å gi en del folk på den ytre høyresiden et lite dytt i radikaliseringsprosessen, noe han kan ha lyktes forbløffende bra med.

Dette kan man se i kommentarfeltet til Resett, hvor man finner både støtte til terroristen, bisarre argumenter for at muslimene selv har skyld i massakren og folk som mener at han ikke er en terrorist, men motstandsmann.

I de kommende dagene vil vi se flere snåle forsøk fra ytre høyreside på å bortforklare Tarrants massedrap som en unik og sjelden hendelse.

Men faktum er at mange høyreekstremister som har blitt radikalisert på nettet, nå er leie av å sitte på nettet og plage folk med ondskapsfull trolling og memer.  Tiden har kommet for å starte det de alltid har snakket om.

Som terroristen selv skrev på 8chan: «Det er på tide å slutte å shitposte og gjøre en skikkelig innsats».

Det er som å høre guttene i Atomwaffen. De har også sett seg lei på Trump, memer og politikk. Kun revolusjon betyr noe. Menneskeliv må gå tapt. Og nettverket som Atomwaffen tilhører, har nå flere liv på samvittigheten og planer om spektakulære terroraksjoner.

Vi må dessverre ikke bli overrasket om flere høyreekstreme kopierer Tarrants handlinger i tiden fremover. Det Tarrant til syvende og sist vil med manifestet sitt, er å fortelle er at det er på tide å ta til våpen. Og noen der ute lytter og er enige.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden