Nyhet

Tiden renner ut for Theresa May

Bilde: Tiocfaidh ár lá 1916/ Flickr/ CC BY-ND 2.0

Selv etter å ha tilbudt sin egen avgang har ikke Theresa May lyktes med å overbevise det britiske underhuset. Samtidig er tålmodigheten i Brussel i ferd med å renne ut.

Klokken elleve forrige fredag skulle Storbritannia vært ute av EU. Slik gikk det likevel ikke. En desperat britisk regjering klarte å få EU med på en utsettelse frem til 12. april. Dette i håp om å få igjennom brexit-avtalen i eget parlament innen da.

To forsøk på å få vedtatt den fremforhandlede Chequers-avtalen hadde allerede mislyktes. Forrige fredag skulle derfor kun en avgrenset Chequers-avtale – der britenes forhold til EU etter avtalen ikke var beskrevet – voteres over.

Nytt nederlag

Avtalen hadde til hensikt å blidgjøre brexit-forkjemperne blant toriene, da disse ikke vil forholde seg til Mays fremforhandlede rammer for den videre relasjonen til EU. I tillegg hadde Theresa May høynet spillet ved å legge statsministerposten i potten, ved å love sin avgang dersom parlamentet godkjente avtalen.

Før fredagens avstemning hadde sentrale brexit-forkjempere som Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg, også gitt sin støtte til avtalen:

– Parlamentet har gjort det klart at alle alternative utfall er verre, og vi må innse realitetene, uttalte Rees-Mogg. Som frykter at en ytterligere utsettelse av brexit kan sette hele prosessen i fare.

Men selv med Johnson og Rees-Moggs støtte gikk Theresa May på et nytt nederlag. Med 286 for og 344 mot, manglet May å snu 29 stemmer.

Ny votering?

Underhusets ordstyrer John Bercow har gjort det klart at han ikke vil godkjenne flere avstemninger om Mays brexit-avtale. Likevel mener mange britiske kommentatorer at regjeringen vil forsøke å presse frem enda en votering neste uke. Skal man få avtalen i havn, må 30 parlamentsmedlemmer omvendes. Uten substansielle endringer i avtalen, ser en slik omvending svært usannsynlig ut.

Det er likevel ikke helt umulig. Under fredagens votering stemte drøyt 40 parlamentsmedlemmer for avtalen som de før hadde stemt mot, deriblant 34 av Mays partikolleger. Klarer May å overbevise disse, vil hun ha lykkes med å skape et flertall.

Tålmodigheten i Brussel renner ut

Varsellampene i Brussel har blinket i lang tid allerede, der man nok hadde håpet på at Underhuset skulle godkjenne den avgrensede avtalen innen fristen.

Derfor blinker de nevnte varsellampene nå sterkere og hyppigere enn noen gang tidligere. EU-president Donald Tusk har kalt inn sine statsledere til krisemøte den 10. april, altså to dager før en eventuell hard brexit. I en uttalelse ser EU nå på et «no-deal»-utfall som det mest sannsynlige scenarioet. EU er også lite imøtekommende hva gjelder nye utsettelser slik situasjonen utspiller seg nå. Dermed ser det ut som at flasken med «goodwill» fra EUs side er i ferd med å gå tom.

Ifølge Bloomberg har kommisjonspresident Jean-Claude Juncker uttalt at:

– Selv om EU har god tålmodighet med sine britiske venner, kan tålmodigheten også ta slutt.

Juncker ser derfor nå at britene så raskt som mulig meisler ut en plan for veiene videre.

Siste sjanse

Labour og Jeremy Corbyn på sin side er nokså samlet om at Mays avtale absolutt ikke holder mål, selv om fire Labour-politikere stemte med May fredag. Corbyn anmoder nok en gang May om å gå av og utlyse nyvalg. Et nyvalg uten enda en innvilget utsettelse anses nok som høyt usannsynlig. Likevel kan det være at EU går med på en utsettelse hvis britene går fra å be EU om utsettelse på grunnlag av et nyvalg fremfor nye voteringer om Mays avtale. Derimot er nok ikke et nyvalg – slik meningsmålingene ser ut nå – noe Corbyn vil se frem til. Labour sliter i motvind om dagen, og et parlamentsvalg i dag ville gitt et nederlag for Corbyns Labour om vi skal tro meningsmålingene.

Fredag var altså anledningen for Storbritannias farvel med Den europeiske union. Så skjedde ikke. Som EU-kommisjonens tidligere stabssjef Martin Selmayr uttalte fredag: «12 April is now the new 29 March». EUs godvilje ovenfor britene ser for alvor ut til å ta slutt. Kaoset i Underhuset vil ingen ende ta. Om to uker venter en ny tidsfrist. Trolig den siste.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden