Nyhet

Til høyre for Sverigedemokratene

Alternativ för Sverige var tilstedet for å slukke skogbrann i Pålsgård, men flere har reagert på at det er mye i videoen som virker rart.

Bilde: Skjermdump fra AfS sin twitterkonto

Sverigedemokratene utfordres for tiden fra høyre. Det er usikkert hvor mange stemmer Alternativ för Sverige faktisk vil klare å kapre, men de er en utfordring for et parti som har jobbet hardt for å fjerne seg fra barberte skaller og nazihilsener og bli et demokratisk innvandringskritisk parti.

Sverige herjes for tiden av store skogbranner. Samtidig har frivillige fra hele landet kommet for å hjelpe til med ulike oppgaver. Blant dem som tilsynelatende har kommet for å hjelpe, er medlemmer av partiet Alternativ för Sverige (AfS). Forrige uke la partiet ut bilder og videoer på facebook og twitter der de tre lederfigurene William Hahne, Gustav Kasselstrand og Viktor Södermark poserte med ansiktene fulle av sot, i ferd med å slukke en skogbrann i Pålsgård i Jämtland. De tre hadde for anledningen tatt en pause fra politikken og reist til Jämtland for å hjelpe til. De oppfordret alle svensker til å gjøre det samme.

Det tok ikke lang tid før folk begynte å påpeke underlige detaljer i bildene: Soten på de gule vestene minnet mistenkelig om håndavtrykk fra noen som allerede hadde smurt inn ansiktet. Buksene deres var tilsynelatende rene, det samme var de fortsatt velpleide frisyrene. Ingen virket heller særlig påvirket av røyk. Snart kom det også frem at brannen i Pålsgård alt var slukket flere dager før AfS-erne ankom stedet.

«Når politikerne ikke handler, er det opp til oss»

Alternativ för Sverige ble startet tidligere i år av William Hahne og Gustav Kasselstrand. De er begge tidligere medlemmer av Sverigedemokratenes ungdomsparti som brøt med moderpartiet i 2015. Under stiftelsen erklærte Kasselstrand at målet var å forvise det politiske etablissementet til historiens skraphaug. Navnet AfS er direkte inspirert av tyske Alternativ für Deutschland, et av partiets forbilder. Allerede før bruddet med moderpartiet var da også ungdomsorganisasjonen i ferd med å knytte kontakter med Front Nationals og FPÖ:s ungdomsorganisasjoner i den europeiske paraplyorganisasjonen Young European Alliance for Hope. Partiet beskriver seg som «imot EU, NATO, multikulturalismen og masseinnvandringen.»

Motstand mot det etablerte var også budskapet i bildene og videoene fra Pålsgård. «Når politikerne ikke handler, er det opp til oss». Samtidig var de et spark til SD-riksdagsmedlemmet Paula Bieler som nettopp hadde twitret at hun skulle delta i hjelpearbeidet. Ifølge AfS er nemlig dagens SD blitt en del av det etablerte, og ikke lenger den «friske pusten» det pleide å være.

I det helet tatt er det å stå for alt det SD ikke lenger våger tilsynelatende noe av hovedsaken for AfS. Særlig gjelder dette slagordet «återvandring», dvs. tilbakevandring. Partiet ønsker ikke bare å stoppe innvandring, men vil at alle oppholdstillatelser innvilget de siste 18 årene skal omprøves av et nytt «återvandringsverk». Hensikten er at så mange som mulig skal sendes ut av landet, slik at Sverige igjen blir etnisk og kulturelt homogent. De avviser også SDs begrep «åpen svenskhet» som i prinsippet åpner for at hvem som helst kan bli svenske dersom de er villige til å la seg assimilere.

Bildene har også blitt beskyldt for å spille på konspiratoriske forestillinger som florerer om at brannene skal være innvandringen og venstresidens skyld, ved at muslimske innvandrere eller «venstreekstremister» har satt fyr på skogen som en form for terror. Eller ved at masseinnvandringen har tappet Sverige for ressurser slik at landet ikke lenger er i stand til å håndtere skogbrannene.

Som bevis for det siste har AfS vist til hjelpen Sverige har fått fra blant andre polske, norske og danske brannmannskap. Ettersom partiet er negativt til EU, unnlater man behendig å nevne at dette er koordinert gjennom EUs Emergency Response Coordination Centre (EERC).

Identitære kontakter

Da Hahne og Kasselstrand ble kastet ut våren 2015, skyldtes det at de to hadde beskyttet «ekstreme krefter», ved å holde tett om at flere av medlemmene var kjente aktivister i den høyreekstreme organisasjonen Nordisk Ungdom. En SDU-topp hadde også blitt avbildet på fest med Nordisk Ungdom-medlemmer.

Nordisk Ungdom er en del av identitærbevegelsen, en retning som har vokst seg stor blant europeiske nasjonalister og høyreekstremister de senere årene. Den assosieres med den amerikanske alt-rightbevegelsen og kan betraktes som en form for hvit nasjonalisme som anser etnisiteter og kulturer som statiske størrelser som ikke bør blandes. I Sverige er den blant annet representert av Nordisk Ungdom, nettstedet Motpol og forlaget Arktos Mediam, som alle har vært medarrangører for konferansen Identitär Ide. Blant dem som har vært gjester på konferansen finner vi blant andre russiske Aleksandr Dugin og kroatiske Tomislav Sunic. Dette er ikke siste gang SDU og AfS har pleid kontakt med identitære miljøer: Før partiet ble stiftet, brukte de den identitære og rasistiske konferansen Scandza Forum til å samle inn underskrifter.

Allerede før dette hadde SDU hatt konflikter med moderpartiet. Blant annetpå grunn av sin støtte til Palestina som falt i dårlig jord hos det israelvennlige SD. Og ved å kritisere endringer i partiprogrammet der ordet «nasjonalistisk» ble erstattet med «sosialkonservativt».

Å støtte en palestinsk stat er normalt ikke spesielt oppsiktsvekkende, heller ikke på den moderate høyresiden. Imidlertid signaliserer synet på Israel-Palestinakonflikten ofte noe litt annet når man beveger seg lenger bort fra sentrum: Mens sympati med Israel er en måte å markere solidaritet med et «vestlig» land omgitt av fiendtlige muslimer, betyr støtte til palestinerne i mange tilfeller ting at man solidariserer seg med det man anser som ofre for jødemakten. SDU fikk da også umiddelbar støtte fra deler av det nynazistiske «hvit makt»-miljøet som mente at moderpartiet SD for lengst hadde blitt kuppet av jøder.

På konferanse i Moskva

Som mange andre partier på europeisk ytrehøyre ønsker AfS et bedre forhold til Russland. De har de siste ukene lagt ut flere meldinger der de uttrykker støtte til den russiske krigføringen i Syria som de håper vil føre til at de fleste syriske flyktningene kan sendes hjem.

I juni i år vakte Kasselstrand og andre partimedlemmer oppsikt da de deltok på en konferanse i Moskvasom var organisert av den nasjonalistiske politikeren Leonid Slyutskij. Konferansen har blitt beskrevet som en måte å bygge nettverk mellom russiske aktører og europeiske nasjonalistpartier som er kritiske til NATO og EU. Et fenomen som har fått oppmerksomhet de siste årene etter avsløringer om pengestøtte og representanter for slike partier som har deltatt som «valgobservatører» på Krim og i Øst-Ukraina. Andre deltakere på konferansen inkluderte representanter for italienske Lega Nord og det østerrikske Frihetspartiet. Mens slike konferanser ikke er noe nytt, skal det ha vært første gang et svensk parti har deltatt om vi ser bort fra den nynazistiske Nordiske Motstandsbevegelsen som deltok på en konferanse i St. Petersburg i 2015.

Selv har partiet svart med å beskylde media og andre for dobbeltmoral. «Det er helt OK for svenske medier når vårt toppskikt innenfor politikk og næringsliv er med på Bilderbergergruppens årlige møter. Når AfS slutter seg til andre nasjonalistiske krefter, er det en ‘trussel’ mot demokratiet og valget», skrev AfSs Viktor Södermark på twitter.

En utfordring fra høyre

Det er delte meninger om hvorvidt AfS faktisk vil klare å utfordre Sverigedemokratene fra høyre ved Riksdagsvalget i høst. Teknisk sett er partiet representert i Riksdagen ved at tre SD-representanter til nå har meldt overgang til AfS.

Et partibarometer gjort kort etter lanseringen av det nye partiet viste en kraftig vekst i kategorien «andre», noe som av meningsmålingsinstituttet Yougov har blitt beskrevet som resultatet av at to prosent av de spurte hadde gitt støtte til AfS. Noe som foreløpig ikke er nok til å komme over sperregrensen, men som likevel er nok til å tas alvorlig.

En annen undersøkelse viser tilsynelatende at hele 29 % av SD-velgerne «kunne tenke seg» å stemme på det nye partiet. Den har imidlertid blitt kritisert for å legge føringer ved å omtale partiet som «innvandringskritisk» og dermed få folk som ellers ikke ville ha hørt om det til å uttale seg positivt.

I en artikkel publisert på nettstedet Altnorden i april i år beskrev statsviteren Anton Stigermark AfS som «alt det SD kunne ha vært, og som vi håpet det skulle bli». Stigermark har forbindelser til ytrehøyreorganisasjonen Nordisk Alternativhöger, og i identitær ånd hevdet han at det viktigste for partier som SD og AfS ikke var parlamentarisk virksomhet, men «metapolitikk». Det vil si å endre de kulturelle spillereglene for politikken. I SDs tilfelle betydde dette å bidra til en normalisering av nasjonalisme og ikke ta avstand fra rasisme og fascisme slik de nå forsøker.

AfS er et potensielt mareritt for SD. Til tross for en fortid i «hvit makt»-bevegelsen har det bygd seg opp som et innvandringskritisk høyreparti, som nå stemples som del av etablissementet de opprinnelig var imot. Dermed er de i den kinkige situasjonen at de for å beholde de nye velgerne blir nødt til å fordømme miljøet de opprinnelig vokste ut av.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden