Kommentar

Tre gode regjeringsalternativer som vi dessverre ikke får etter valget

Ansvarlige partier på begge sider i politikken bør gjøre hva de kan for å sikre pragmatisk og forutsigbar styring av landet, skriver Pål Mykkeltveit.

Bilde: Erlend Aas/SMK, Flickr.

Hadde de fire største partiene villet samarbeide, kunne vi blitt spart for mye skadelig tull.

Selv om venstre-høyre-aksen fortsatt er høyst relevant i norsk politikk, ser vi på meningsmålingene at det partipolitiske landskapet blir stadig mer fragmentert. Fragmenteringen skyldes i stor grad at urbane, høyt utdannede og verdiliberale velgere ikke er fornøyde med noen av de store partiene, men fordeler seg på flere småpartier i tråd med sine særinteresser. I tillegg har vi det kristne særinteressepartiet Krf, som er utdøende, men sikkert holder i et par valg til.

Problemet med parlamentarismen slik den praktiseres i Norge, er at disse særinteressepartiene får uproporsjonalt mye makt. Vi har sett det i denne perioden på hvordan Venstre og Krf ofte har satt seg på bakbeina overfor de langt større partiene Høyre og Frp, og sabotert mye borgerlig politikk. Minst like ille blir det selvsagt for Jonas Gahr Støre når han skal holde styr på sin regnbuekoalisjon av idealistiske venstresideakademikere med trygge jobber i offentlig sektor. Vi risikerer for eksempel en ideologisk begrunnet privatiseringsstopp og rekommunaliseringer i helsevesenet, fortsatt rekordtilstrømming av asylinnvandrere og en svindyr og veksthemmende symbolpolitikk på klimafeltet. Ansvarlige partier på begge sider i politikken bør gjøre hva de kan for å sikre pragmatisk og forutsigbar styring av landet, inkludert å tenke utenfor boksen. Da burde de lete etter fellestrekk, heller enn å gjøre mest mulig ut av stadig krympende forskjeller dem imellom, som høyre-venstre-aksen tvinger dem til. De burde prøve å sikre innflytelse til de partiene folk faktisk stemmer på.

La meg derfor presentere tre alternativer til regjeringskoalisjon etter valget. Disse vil vi garantert ikke få, men de er alle mye bedre enn alternativene som faktisk ligger på bordet.

1. Høyre, Frp og Senterpartiet

Slik det ser ut nå, er det slett ikke usannsynlig at denne koalisjon får flertall. Fra Høyre og Frps synspunkt burde det være minst like lett å samarbeide med Sp som med Venstre og Krf. Sp kan få ansvaret for landbruk, fiske og distriktspolitikk. Tvungne kommunesammenslåinger kan skrotes. Kommunereformen har uansett vært en tabbe. All irritasjonen den har skapt, vil være en viktig forklaring dersom regjeringen ikke seiler inn til gjenvalg. Den potensielle utgiftsreduksjonen som følge av reformen er i tillegg liten og ligger langt frem i tid. Derfor kunne den trygt ha blitt nedprioritert til fordel for tradisjonell høyrepolitikk. Sp vil neppe insistert på for eksempel ineffektive klimaavgifter eller liberal innvandringspolitikk. EØS-avtalen ligger uansett fast. Ola Borten Moe foreslo nettopp jobbskattefradrag, et eksempel på en god borgerlig sak det burde være mulig å samarbeide om.

Hvorfor insisterer Sp på å forbli på venstresiden, egentlig? Se heller til utlandet. I Bayern og i Sveits, to veldrevne økonomier, kombinerer henholdsvis CSU og SVP markedsliberal høyrepolitikk med oppslutning om landbrukssubsidier. Det gjør at de er de klart mest populære partiene blant bønder.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

2. Arbeiderpartiet og Frp

Hva med en allianse av vanlige folk? I motsetning til småpartienes velgere har Ap og Frps velgere ikke over gjennomsnittlig mye utdanning. Som det gjerne blir sagt, møtes de ofte i de samme sosiale settingene, mens Høyre-velgerne tilhører samme sosiale sjikt som SV eller Venstres velgere. Partiene samarbeider allerede i noen kommunestyrer, og burde kunne gjøre det i regjering. Frp er nemlig et parti som på mange måter hører hjemme på venstresiden, spesielt i velferdspolitikken. De kunne notere sine beste meningsmålinger på den tiden da de profilerte seg med å overby de røde partiene i sin omsorg for de gamle og de syke. På samme måte som hos Ap, sitter ikke akkurat borgerlige prinsipper om egenansvar i ryggmargen på dem. De to partiene burde kunne bli skjønt enige om å sikre velferdsstaten, ikke skru igjen oljekranen, en streng innvandringspolitikk, forsvarspolitikken og mye annet.

Ekstra bra blir det fordi denne regjeringen vil være en mindretallsregjering. De vil måtte samarbeide med Høyre i Stortinget. Utenfor regjeringen vil Høyre bli opptatt av økonomisk ansvarlighet igjen. Da vil de sikkert sette en stopper for de dummeste ideene og for at regjeringen sløser for mye med olje- og skattepengene våre.

3. Høyre og Arbeiderpartiet

Som alle vet er Høyre og Ap de partiene som ligner hverandre mest. Mye akse-retorikk dekker over dette, men sammen kunne de både holdt stø kurs og fått gjennomslag for minst like mange av sakene sine som ved samarbeid på hver sin side av politikken. Noen upopulære reformer som småpartiene gjør vanskelige, kunne det også blitt rom for. Ingen tror Støre på at vi virkelig står overfor et «retningsvalg».

Så har man argumentet om at en storkoalisjon vil styrke oppslutningen om småpartiene mens de store risikerer å bli enda mindre populære. Vel, det vitner om liten tillit til egen politikk. Det er nemlig ingen naturlov at oppslutningen vil falle. Se bare på Tyskland. Der cruiser Merkel inn mot sin fjerde kanslerperiode. To av disse periodene har vært i koalisjon med sosialdemokratene, uten at det verken har ødelagt for hennes eget parti, eller gitt De grønne eller liberale FDP noen opptur. Sosialdemokratene sliter litt mere, men ikke mer enn de gjør i land der storkoalisjon ikke har vært prøvd ut.

Den ikke-usannsynlige varianten

Det nærmeste vi kan komme noen av disse forslagene i virkeligheten, er hvis Ap gjør et godt valg, går alene i regjering og belager seg på samarbeid med Høyre istedenfor et rød-rød-rød-grønt-grønt prosjekt. Har de noe som minner om ansvarsbevissthet for landet vårt noe sted i partiorganisasjonen, vil de selvfølgelig gjøre det.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden