Kultur

Trenger ikke følge Koranens retningslinjer

– Jentene må få gjøre hva de vil, sier Sumaya Jirde Ali.

Bilde: Skam / skjermdump NRK

Når moren til Sana i Skam åpner for at Sana kan få seg en ikke-muslimsk kjæreste, er det helt greit, mener både Linda Noor og Sumaya Jirde Ali.

Årets sesong av Skam har tatt for seg Sanas utfordringer med å leve i to forskjellige kulturer. Hun er både muslim og en vanlig Oslo-jente, og serien viser hvordan de forskjellige delene av livet til en minoritetsjente ikke alltid er kompatible.

Denne uken fikk vi se at Sana fortalte moren sin om Yousef, en gutt hun er forelsket i.

Sana forteller at Yousef ikke er muslim, og morens reaksjon er sympatisk: Hun aksepterer Sanas valg, selv om hun anbefaler Sana å finne en muslimsk kjæreste. Troen er jo en viktig del av Sanas liv.

Er dette et godt råd for muslimske jenter? I diskusjonen om islam og «de skamløse jentene» kan man få inntrykk av at mange jenter forventes å finne muslimske og «riktige» kjærester.

Ingen kan kritisere jentene

– Folk kan gjøre hva de vil, så lenge det ikke skader andre, sier Sumaya Jirde Ali.

Ali har bidratt til Aftenpostens debattserie «Skam og ære», senest med et innlegg hvor hun tar et oppgjør med omverdenens diktering av og forventninger til unge, muslimske jenter.

– Gir moren et godt råd til Sana?

– Rådet fra moren er irrelevant, for slike valg angår ikke andre enn jentene selv, svarer Ali, selv om hun understreker at hun ikke har sett det aktuelle klippet.

Generelt er det et problem at både muslimer og ikke-muslimer kontrollerer og dikterer hvordan muslimske ungdommer skal oppføre seg. Ingen har eierskap over andres liv, mener Ali.

Hvis muslimske jenter ikke vil følge islams retningslinjer, er det greit, mener Ali.

Sumaya Jirde Ali / privat

– Synes du det er greit at muslimske jenter har ikke-muslimske kjærester?

– Spørsmålet ditt er problematisk. Verken jeg eller noen andre har noe med å mene at muslimske jenters valg er «greie» eller «ikke greie». Jentene må få gjøre hva de vil, sier Ali.

– Muslimske jenter må få gifte seg med hvem de vil, uavhengig av hva Koranen eller skriftlærde sier?

– Ja, det mener jeg. Hvis jentene ikke vil følge islams retningslinjer, så bør det være greit. Ingen skal få kritisere valgene deres. La folk leve som de vil, og ta sine egne valg. Det er virkelig ikke så vanskelig, sier Ali.

Rådet må være pragmatisk, ikke ideologisk

– For meg personlig er dette en absurd problemstilling, sier Linda Noor, som er daglig leder i Minotenk. Hun er helt enig med Sumaya Jirde Ali.

– Alle mennesker skal få leve livene sine slik de ønsker, sier Noor.

Ikke bare muslimer, men også majoritetssamfunnet er negative til ekteskap på tvers av livssyn og kultur, understreker Noor.

– IMDis siste integreringsbarometer viser at nesten 60 prosent av befolkningen ville være negative til at barna deres giftet seg med en muslim, påpeker Noor.

Noor mener at fokuset på muslimer er uforholdsmessig stort, og at slike saker som dette er et eksempel på det. I lengden er det uheldig at muslimer blir fremstilt som spesielle, og ofte med et problemorientert perspektiv, sier hun.

– Selv ville jeg aldri ha giftet meg med en ikke-muslim, sier Linda Noor.

– Mener du personlig at muslimer bør få gifte seg med ikke-muslimer, og at ekteskapsrådene fra Koranen er avleggs?

– Den mest utbredte holdningen i islam er at kvinner kun kan gifte seg med muslimske menn, men folk må selv få velge om de vil leve i henhold til islams råd, mener Noor.

– Selv ville jeg aldri ha giftet meg med en ikke-muslim. For det ville vært en stor utfordring for hvordan man organiserer hverdagen, og for hva man tenker om barneoppdragelse og andre felles verdier, forteller Noor.

Det mest grunnleggende er at jentene skal stå ansvarlig for valgene sine selv, sier Noor.

Dan P. Neegaard

– Er det i dine øyne et godt råd å anbefale sine barn å gifte seg med en trosfelle?

– Vel, hvis det kun er et råd, så er det ok. Det blir først problematisk hvis det gjenspeiler et ufravikelig ideologisk krav fra storfamilien eller foreldre.

– Ville du gitt det samme rådet til dine egne barn?

– Ja. Jeg ville anbefalt dem å finne en ektefelle med samme verdisett, men ikke nødvendigvis muslimer. Det viktigste er å finne noen som deler de samme linjene og rammene rundt livet, og de linjene trenger ikke å gå på religion.

Noor har en individuell og pragmatisk holdning til dette, sier hun.

– Rådene ville vært avhengige av barnas eget forhold til religion. Likevel er det mest grunnleggende at de skal stå ansvarlig for valgene sine selv, avslutter Noor.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden