Politikk

Trondheim trenger et skifte, mener byens ordførerkandidat for Venstre

Kommunalråd for Venstre i Trondheim, Erling Moe stiller som ordførerkandidat for et parti med drøyt 5 prosent oppslutning i bystyret. – Rita Ottervik har gjort en god jobb som ordfører, men dette handler om at 16 år i posisjon er nok, og da må man slippe til andre.

Bilde: Margrete Løbben Hanssen

Erling Moe og Trondheim Venstre mener at fagforeningene styrer Arbeiderpartiet, og vil bryte med partiet ved neste kommunevalg.

– Trondheim trenger et skifte, sier kommunalråd for Venstre i Trondheim, Erling Moe til Minerva.

I motsetning til sin lokalpartikollega Erlend Horn i Bergen, går Moe til valg på å bytte ut det rødgrønne formannskapssamarbeidet i Trondheim, som Venstre selv har vært en del av siden forrige kommunevalg i 2015.

– Vi valgte å gå inn i samarbeidet for å få innflytelse. Det gir mer politisk gjennomslag å stå innenfor enn å stå utenfor, forteller Moe.

Og ikke nok med det: i et intervju med Adresseavisen i februar lanserte Moe seg selv som ordførerkandidat for et parti som ikke fikk mer enn 5,5 prosent oppslutning ved forrige kommunevalg. Noe enkelte mener at er urealistisk, med tanke på at Høyre som største opposisjonsparti i dag nok vil ønske seg ordførervervet ved borgerlig valgseier.

Det er jo litt tøft for noen fra et så lite parti?

– I en storby, ja, men Venstre har jo mange ordførere i mindre kommuner. Jeg tror ikke at jeg alene greier å løfte dette her, men jeg tror det bidrar til å plassere oss i debatten og gjør oss mer interessante i diskusjoner, sier han.

SV trakk seg ut

Det rødgrønne samarbeidet i Trondheim, som fra 2003 besto av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, har av mange blitt fremhevet som utstillingsmodellen som dannet grunnlaget for det regjeringssamarbeidet disse partiene inngikk nasjonalt ved stortingsvalget i 2005.

Siden har ordfører Rita Ottervik stadig utvidet samarbeidskoalisjonen til å bestå også av Pensjonistpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti, og til sist Venstre ved kommunevalget i 2015. Like lenge har Arbeiderpartiet styrt fylkeskommunen, som fra 1. januar i år ble slått sammen til fylket Trøndelag.

– Dette er ikke ment personlig mot Rita Ottervik. Hun har vært en god ordfører, som jeg har stor respekt for, og har gitt oss gjennomslag for mange saker. Men så er det også noen saker man har vært fastlåste på. Dette handler om at 16 år i posisjon er nok, og da må man slippe til andre, sier Moe.

Det rødgrønne samarbeidet skranter

Arbeiderpartiet har lenge stått meget sterkt i Trondheim, og hatt hele 9 av 13 ordførere i etterkrigstiden. Ved forrige kommunevalg fikk partiet 41,5 % oppslutning, men ifølge en meningsmåling utført av Respons Analyse for NRK og Adresseavisen i februar i år, er Høyre større enn Arbeiderpartiet, med 28 mot 27 prosent.

Det siste året har det rødgrønne samarbeidet skrantet, og politiske kommentatorer har stilt spørsmål ved om det går mot slutten av det som politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, omtaler som «Ap-hegemoniet i byen».

Kystad-saken og#metoo-sakene knyttet til Trond Giske har preget Arbeiderpartiet i Trondheim, ettersom både ordfører Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik begge har vært i kretsen rundt den tidligere Arbeiderparti-nestlederen.

Og da Venstre valgte å gå inn i regjering med Høyre og Frp i januar, trakk SV i Trondheim seg ut av det lokale samarbeidet i protest. Det til tross for at Erling Moe selv var en av de største motstanderne av at hans eget parti skulle gå i regjering med Frp.

– Der mener jeg SV bommer kraftig, for jeg mener det er en fordel at vi har et parti i konstellasjonen som er i regjering, slik at vi har en direkte kanal inn i regjeringen. Jeg er glad for at vår ordfører har vært tydelig på at hun ikke vil bryte avtalen vi har gjennom Granås-erklæringen. 

Du var i mot at Venstre gikk inn i regjering, hva tenker du om den saken nå?

– Ja, jeg var i mot det, fordi jeg mener det er stor verdimessig avstand mellom V og Frp. Men den diskusjonen i Venstre tapte jeg, så den diskusjonen er død for mitt vedkommende. Nå handler det om å gjøre samarbeidet til en suksess. Jeg har vært medlem av Venstre i 40 år, og kunne ikke tenkt meg noe annet parti, sier Moe.

Du ville ikke samarbeide med Frp i regjering, men som mulig ordfører i Trondheim går det greit?

– Ja, i en formannskapsmodell er ikke det noe komplisert. Fordi man står fritt i en del saker i en formannskapsmodell, seg jeg for meg et løst samarbeid mellom fem partier.

– Det er klart at Høyre får mye større oppslutning enn oss, men det er ikke noe mål at det største partiet skal ha ordføreren.

Kamp mot Høyre-ordfører

Dersom Moe skal bli ordfører, er han nødt til å få med seg flere av de partiene som i dag sitter i formannskapet over til borgerlig side. I tillegg til Frp og Høyre, nevner han Senterpartiet og KrF, og muligens også Pensjonistpartiet og Miljøpartiet De Grønne. I en slik sentrum-høyre-konstellasjon, mener han at Venstre kan ha ordføreren like godt som Høyre.

– Det er klart at Høyre får mye større oppslutning enn oss, men det er ikke noe mål at det største partiet skal ha ordføreren. Det blir en forhandling, og da kan de andre partiene finne ut at det er bedre å ha en sentrumsordfører enn en Høyre-ordfører.

Høyre har lansert Ingrid Skjøtskift som ordførerkandidat, hadde det ikke vært bedre for borgerlig side om dere samlet dere om én kandidat?

– Nei, det er opp til velgerne. Høyre har sin, Venstre har sin kandidat. Jeg skal gjøre så godt jeg kan på halvannet år for å presentere meg som ordførerkandidat. 

– Ap ikke sentrumsorientert i Trondheim

Byråd Erlend Horn fra Bergen Venstre har tidligere uttalt til Minerva at noe av grunnen til at Venstre greier å regjere så godt med Arbeiderpartiet i Bergen er at de opplever byrådsleder Harald Schjelderup som mer sentrumsorientert og at de står nærmere Arbeiderpartiet enn Frp og Høyre i lokalpolitiske saker.

Erling Moe opplever det ikke slik i Trondheim.

– I Trondheim er Ap er en del av Trond Giske-tradisjonen. Han er en ideologisk far for partiet der. De har en sterkere tilknytning til fagbevegelsen, som i Trondheim er ganske mye rødere enn nasjonalt.

Ifølge Moe er er det Rødt som har styrt LO i Trondheim over flere år.

– Det påvirker debatten ganske mye, så Ap i Trondheim er nok mer dratt mot venstre.

– I Trondheim er Ap er en del av Trond Giske-tradisjonen. Han er en ideologisk far for partiet der.

Da Moe lanserte seg selv som ordførerkandidat, begrunnet han valget med at fagforeningene i Trondheim har fått for mye makt over lokalpolitikken. I avtalen mellom partiene i formannskapet har de vedtatt forbud mot konkurranseutsetting av velferdstjenester. Det vil det bli slutt på dersom Moe og borgerlig side får styre.

– Det er ikke noen kampsak, men jeg mener vi ikke kan ha forbud mot konkurranseutsetting. Det må åpnes opp for at det kan brukes når det er fornuftig. Selv om Venstre er mer tilbakeholdne på dette enn Høyre, er vi et parti som er for konkurranse og åpenhet, sier han.

Det utspillet fikk flere i Trondheimspolitikken til å reagere. Mens AUF fulgte etter SV og mente at Moe og Venstre burde sparkes ut av sentrum-venstre-samarbeidet, har LO vedtatt en parole i 1.mai-toget om saken.

– Der står det «Rødgrønt uten Venstre» og de skylder på meg fordi jeg er «fagforeningsfiendtlig», men det er bare tull, sier Moe og rister på hodet.

Han mener mange i LO og på venstresiden har mistolket dem med vilje, men også at Venstre har vært for dårlige på å kommunisere den sosiale siden av politikken sin.

– Det er det ingen tvil om, vi har en jobb å gjøre der, erkjenner Moe. 

Kultur og grønn byutvikling

I tillegg til å åpne opp for konkurranseutsetting av velferdstjenester, trekker Erling Moe frem grønn byutvikling og kultur som de viktigste lokalpolitiske saken frem mot valget.

– Jeg ønsker at kulturpolitikk skal løfte byen, skape engasjement og tiltrekke andre folk til byen, skape kreativitet, større satsing på både diskusjoner og fri aktivitet. 

– Samtidig, i et urbant bysamfunn som Trondheim er i ferd med å bli, blir det viktig at boligutvikling skjer planmessig. Det er noe av det viktigste i de kommende 10-20 årene hvor Trondheims innbyggertall vil øke med 2-3000 mennesker hvert år, sier Moe.

Og all denne politikken ser du mer for deg at du skal få til bedre på borgerlig side?

– Jeg tror det skal være mulig å få med sentrum-høyre på en mer planmessig grønn byutvikling, sier Venstres ordførerkandidat.

Oppdatering 20. april kl. 08.17: Tittelen er endret fra «Det er uaktuelt for oss å samarbeide med Arbeiderpartiet etter neste valg» etter tilbakemelding fra Erling Moe.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden