Politikk

Tror kjøpesenterdød kan åpne nye byrom

Anne-Sophie / Flickr

Bilde: Anne-Sophie / Flickr

Men det krever bevisst byplanlegging.

I USA blir kjøpesenter etter kjøpesenter lagt ned. Også i Norge, som er på kjøpesenter-toppen i Europa, forventer man at tradisjonelle sentre vil få problemer etter hvert som netthandelen i stadig økende grad blir en del av folks dagligliv.

Så er spørsmålet om vi alle vil sitte i hver vår leilighet i grå forsteder, med mat levert fra kjeder på døren og alt annet fra Amazon og Alibabaekspress. Eller om de store sentrene kan åpne for nye og mer levende byrom.

Én som håper at sistnevnte scenario skal slå til er Ronny Spaans. Han gav tidligere i år ut boken «Kjøpesenterlandet». Der tar han et kraftig oppgjør med det han kaller planløs arkitektur, som han mener truer den norske bygdebyen slik vi kjenner den og utrydder små handlegater.

Jessheim Storsenter er et av mange kjøpesentre som preger norske bygdebyer. Foto: Tommy Gildseth / Wikicommons

Tommy Gildseth / Wikicommons

– Jeg tror absolutt at gater og torg vil oppleve en renessanse om vi demmer opp for kjøpesenteretablering, sier Spaans til Minerva.

Jeg tror internetthandelen kan være sunt for bysentrene. Ronny Spaans. 

– Netthandel kan være sunt

Han mener likevel netthandelen er et skjær i sjøen, men understreker at dette ikke er entydig. For de samme gruppene som handler på nett, setter gjerne pris på urbant liv.

– Jeg tror internetthandelen kan være sunt for bysentrene, for denne handelen kommer i kombinasjon med at unge har høyere utdanning og andre preferanser enn etterkrigsgenerasjonen, som ble lykkelige i et kjøpesenter.

– Er det noe man kan gjøre for å få mer liv i urbane områder?

– Det viktigste er å få inn fagekspertise i norske kommuner. Byplanleggere og arealplanleggere, sier Spaans, som sier at denne kompetansen var nesten fraværende da han reiste rundt i Norge i forbindelse med boken han har skrevet.

– Men i denne sammenhengen må det dreie seg om eksperter som ikke er rene teknokrater, men som utvikler et bysentrum i nært samarbeid med innbyggerne og som våger å snakke deres språk. Elitekultur kontra folkekultur er nok et like stort problem i norsk arkitektur som liv til bysentrum mot kjøpesentre i periferien.

Saken fortsetter under lenken.

– Kjøpesenteret er en djevel

Avgjørende

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke tror også at byplanlegging er avgjørende for fremtiden post kjøpesentrene.

– Det avhenger av hvordan vi utformer våre bysentre i fremtiden. Hvis vi fortsetter å bygge slik at kontorer ligger et sted, bolig et annet og butikker et tredje sted, da får man ganske døde områder og da vil kjøpesenterdøden hjelpe lite. Det handler om hvordan man skal kombinere levende bysentre.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Vil forsvinne

Hun tror at kjøpesentrene vil forsvinne om de ikke henger med i utviklingen. Samtidig viser Virke-direktøren til at enkelte sentre også lykkes med å omstille seg. Én trend er at kjøpesentre etablerer ulike servicetilbud inne på sentrene, som legekontorer, treningsstudio og bibliotek.

– Det vil ikke forundre meg i fremtiden om kjøpesentre også vil inneholde mindre leiligheter.

– Hva er det verst tenkelige scenarioet nå?
– Det er jo rett og slett at mindre virksomheter ikke henger med i utviklingen og blir utkonkurrert av Alibaba og Amazon. Det betyr at vi vil miste arbeidsplasser som ikke kommer tilbake. Men jeg er optimist. Vi regner jo med at 10 prosent av stillingene i butikker vil forsvinne, men jeg tror mange av de vil komme tilbake med nytt innhold, sier Hammer Madsen. 

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden