Politikk

– Trump har oppført seg bedre etter valget

Bilde: Fremskrittspartiets Ungdom

– Trumps signaler om bedre samarbeid med Putin er positive, sier FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud, men han mener Russlands folkerettsbrudd er uakseptable.

– Både Hillary Clinton og Donald J. Trump var elendige kandidater ved valget i USA, sier Bjørn-Kristian Svendsrud, som er formann i Fremskrittspartiets Ungdom.

Selv er han ikke sikker på om han ville ha stemt på Clinton eller Trump, men når Trump nå er valgt, mener Svendsrud at man må gi ham en sjanse.

– Jeg var skeptisk til Trump, men jeg stoler på demokratiet. Tom Hanks sa noe klokt da han håpet at Trump ville gjøre en så god jobb at Hanks ville stemme på ham ved neste valg.

Positiv til samarbeid mellom Trump og Putin

De siste dagene har Minerva belyst Frp-eres støtte til Trump og Putin. Før helgen ga de sentrale Frp-erne Ulf Leirstein og Peter N. Myhre sin tilslutning til Carl I. Hagens Putin-støtte på Minerva.

Leirstein og Myhre sa til Minerva at verden blir tryggere med et godt samarbeid mellom Trump og Putin, de bagatelliserte og sådde tvil om hvorvidt Russland har vært involvert i hacking i USA, og de ønsket at Norge skal gå i front for bedre samarbeid med og færre sanksjoner overfor Russland.

– Hvis USA og Russland vil snakke bedre sammen og redusere spenningene seg imellom, er det bare positivt, sier Svendsrud.

– Er du positiv til Trumps signalene om et bedre samarbeid med Putin og Russland?

– Ja, det er jeg, svarer Svendsrud. – Hvis USA og Russland vil snakke bedre sammen og redusere spenningene seg imellom, er det bare positivt.

– Konflikten mellom USA og Russland er lite gunstig også for Norge med tanke på vår geografiske plassering. Vi er absolutt tjent med at USA og Russland har et godt utenrikspolisk samarbeid.

Les også: «Sentrale Frp-ere slutter seg til Hagens Putin-støtte» og «– Vi må ikke være naive«.

Brudd på folkeretten er uakseptable

Årsaken til at relasjonen mellom Vesten og Russland har blitt dårligere, var blant annet at Russland annekterte Krim i 2014 og nå nylig at landet angivelig var involvert i hacking under presidentvalget i USA. USA og Europa har svart med sanksjoner.

Hagen og Leirstein ønsker at Norge skal gå i bresjen for å oppheve sanksjonene mot Russland. Svendsrud mener på sin side at sanksjonene er legitime.

– Det er viktig at verdenssamfunnet bruker pressmidler for å få andre land til å oppføre seg i tråd med menneskerettigheter og internasjonale spilleregler, sier Svendsrud.

– Russland har behov for å vise muskler, derfor ruster de opp militært. Men det er klart uheldig når et land utfordrer andre staters suverenitet slik Russland i nyere tid både har gjort i Georgia og Ukraina. Slike militæraksjoner er brudd på folkeretten som ikke kan aksepteres, sier han.

Folk i Russland har ulike meninger

«Russland bedriver hybrid krigføring i Vesten», sa Høyres Øyvind Halleraker til Minerva. Han var kritisk til Leirstein og Myhre og mente at Russlands involvering i hacking, trusler mot naboland og støtte til ytterliggående høyrebevegelser i Europa var eksempler på hybrid krigføring.

– Trump virker mer presidentaktig og forsonende, som om han har tatt alvoret innover seg.

– Driver Russland med en hybrid krigføring mot Vesten i dag?

– Det kan godt være en riktig analyse. En krig starter ikke lenger med at det kommer en tanks over grensen, men om at man mister strømnettet eller vanntilførselen fordi noen har hacket seg inn i systemene, sier Svendsrud.

Russland har blant annet gitt finansiell støtte Front National i Frankrike og har en klar interesse i at populistpartiene styrkes, og at europeisk politikk destabiliseres.

– Hva synes du om at Russland støtter ytre høyrepartier i Europa?

– Jeg mener ikke så mye om partier og valg i andre land. Det som er interne anliggender i et annet land, bør forbli nettopp interne, bortsett fra når det forekommer grove brudd på menneskerettigheter, folkemord og lignende saker, Svendsrud.

Hei og takk for at du leser Minerva! Vi har nettopp lansert denne nettavisen som fra et borgerlig ståsted skriver om politikk, kultur og andre viktige saker. Det er billig å abonnere, 49 kr. i måneden, og du kan gjøre det her!

Vil ikke mene noe om FBI og CIA

De siste ukene har det pågått en betent debatt om Russlands angivelige hacking. FBI og CIA er sikre på at Russland var involvert, mens Trump har avvist det og benektet at hackingen eventuelt kan ha påvirket valget.

– Hva synes du om Trumps oppførsel de siste ukene?

– Trump har oppført seg bedre etter valget. Han kommer med noen dårlige Twitter-meldinger, men virker mer presidentaktig og forsonende, som om han har tatt alvoret innover seg.

– Hvis Russland har vært involvert i hacking i USA, er det et brudd på våre internasjonale spilleregler, noe som ikke kan tas lett på.

– Hva tenker du om Russlands angivelige hacking i USA?

– Inngrep i andre lands datainformasjon er en moderne utfordring som må tas på største alvor. Også her må nasjonalstaters suverenitet respekteres. Hvis Russland har vært involvert i hacking i USA, er det et brudd på våre internasjonale spilleregler, noe som ikke kan tas lett på. Hackingen er i så fall et bidrag til å øke spenningen i verden, snarere enn å få den ned.

– Har du tillit til FBI og CIAs konklusjoner?

– Det har jeg ikke grunnlag til å mene noe om.

– Hva synes du om at Trump setter spørsmålstegn ved integriteten til egen etterretning?

– La oss håpe at sikkerhetstjenestene til den amerikanske presidenten er gode og har høy integritet, sier Svendsrud.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden