Nyhet

Trump: Tyskland er kontrollert av Russland

Byggingen av den tysk-russiske gasslinjen Nord Stream 2 skaper høy temperatur på NATOs toppmøte i Brussel

Dagens NATO-toppmøte i Brussel startet i den harde tonen. Allerede ved den innledende frokosten startet den amerikanske presidenten med å skjelle ut Tyskland foran NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Den amerikanske presidenten har selv lagt ut klipp fra møte på sin Twitterkonto.

I reprimanden snakker Trump om tysk energipolitikk, og hvordan Tyskland er i ferd med å bli stadig mer avhengig av å importere gass i fra Russland.

– It is very sad when Germany makes a massive oil and gas deal with Russia. We are supposed to guard Germany and other countries against Russia and then Germany goes out and pays billions and billions of dollars to Russia. It is very inappropriate, sa den amerikanske presidenten.

Med utsagnet om økte gassleveranser fra Russland til Tyskland sikter Trump den planlagte byggingen av gassledningen Nord Stream 2.

Dyp splittelse i EU og NATO

Nord Stream 2 er en utvidelse av den direkte leveringskapasiteten av gass fra Russland til Tyskland. Den nye ledningen vil doble kapasiteten av fra dagens 55 milliarder kubikkmeter til 110 milliarder kubikkmeter ved ferdigstillelse.

Som Minerva tidligere har omtalt er prosjektet ekstremt kontroversielt internt i NATO-samarbeidet og i EU. Tilhengere av utbyggingen sier det vil være nødvendig å øke leveringskapasiteten for å øke kontinentets økende energibehov, men kritikerne er bekymret for at det vil flyte mer enn gass gjennom rørene fra St. Petersburg, og at større russisk innflytelse i Europa kommer med på kjøpet.

I Øst-Europa er man redd for at byggingen av Nord Stream 2 vil muliggjøre at Russland kan stenge av gassen til Ukraina, og likevel kunne fortsette å levere gass til resten av Europa, og at dette maktmiddelet vil ytterligere eskalere konflikten mellom Russland og deres nærmeste naboer.

– Dette prosjektet øker sannsynligheten for fullskalakrig mellom Russland og Ukraina, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki, da han besøkte Berlin i februar i et forsøk på å få stanset planene.

Han har i dag fått en mektig alliert i kampen mot å stanse prosjektet gjennom den amerikanske presidentens utvetydige utsagn i dag.

– Tyskland er kontrollert av Russland

I sine videre bemerkninger påpekte også Trump at det er forhenværende tysk kansler Gerhard Schröder som er styreleder for Nord Stream 2 prosjektet, og brukte dette til å underbygge et utsagn om at Tyskland er kontrollert av Russland.

– And the former Chancellor of Germany is the head of the pipeline company supplying the gas. Ultimately Germany will be totally controlled by Russia with 60-70 percent of their energy supplies coming from Russia. Germany is totally controlled by Russia.

Under den tyske valgkampen i fjor tiltrakk Schröder seg også massiv kritikk på hjemmebane for å heve 300 000 euro i årslønn gjennom deltagelse i styret til flere russiske gasselskaper.

Sanksjoner mot Nord Stream 2

Minerva har tidligere omtalt hvordan USA vurderer sanksjoner mot europeiske selskaper som medvirker til byggingen av Nord Stream 2. Basert på den krasse ordlyden fra USAs president kan det se ut som om vi rykker stadig nærmere.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden