Change trumfet alt

Hovedgrunnen til at Trump vant valget er at det var republikanernes tur. Partilojaliteten og ønsket om endring trumfet kandidatens svakheter.

Publisert Sist oppdatert

Mens jeg i min forrige artikkel drøftet mulige forklaringer på at meningsmålingene, og dermed modellene som bygde på dem, bommet på utfallet av det amerikanske presidentvalget, vil jeg her gå nærmere inn på de underliggende faktorene for Trumps valgseier.

Trump var en uvanlig republikansk kandidat, både i sin bakgrunn - helt uten politisk erfaring og med en broket fortid, der han vinglet kraftig mellom ulike partier, og fordi han hadde avvikende syn i mange viktige saker.

Hans proteksjonisme har riktignok hatt støtte fra en betydelig del av republikanske velgerekanskje halvparten, avhengig av hvordan man stiller spørsmålet, men vært i strid med det republikanere har gått til valg på i hvert fall siden Reagan. Hans utenrikspolitikk, om enn noe vanskelig å finne system i, har vært i strid med republikanernes linje, både partiets og velgernes, særlig i synet på Russland og ulike diktatorer, samt Irak- og Libya-krigene, der han har løyet om sitt opprinnelige standpunkt. Hans linje i viktige verdispørsmål har vært i strid med viktige kristenkonservative velgergruppers, eller han har ikke brydd seg - med unntak av abort, der han har blitt restriktiv de senere år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her