Er det å ta det for langt å si at Marine Le Pen har gode sjanser? Nei, skriver Asle Toje.
Er det å ta det for langt å si at Marine Le Pen har gode sjanser? Nei, skriver Asle Toje.

Tull med tall fra Snoen

Jan Arild Snoen har lest en spalte hvor han mislikte ingressen, så han skrev en lengre artikkel om hvor dum han syntes spalten var. Til alt uhell for Snoen viste det seg at han var enig i det meste i artikkelen, men da hadde han alt skrevet sin lille rant – så han publiserte den likevel.

Publisert Sist oppdatert

Det er egentlig alt du trenger å vite om denne saken. Men dersom du vil deg selv vondt: her er bakgrunnen:

Ingressen til min spalte var: «Etter brexit truer nexit, dexit, grexit, frexit og itexit.» Dette refererer Snoen til som «Tojes sentrale tese og alarmistiske ingress.» Det høres ikke bra ut. Men stemmer det? Hva er denne alarmisme? Vel, nå diskuteres EU-medlemskapet i mange Europeiske land. Og jeg konkluderer at i langt de fleste landene er dette bare snakk. Det er ikke alarmisme. Men er det en tese? Nei. Tesen (om man kan bruke et så stort ord) er at EU er i ferd med å bli en union der «frykten for hva EU gjør med desertører, blir en viktig begrunnelse for fortsatt medlemskap».

Jeg tar meg bryet med å svare på Snoens tekst fordi han dessverre introduserer flere feil i sin «faktasjekk» enn han avslører. Men la oss først starte med en bekjennelse. Jeg skrev virkelig at Partij voor de Vrijheid (PVV) ikke går til valg på EU-utmeldelse. Det var feil, beklager. Jeg trodde de kun gikk til valg på folkeavstemning. Siden ingen andre partier slutter seg til dette, har kravet om folkeavstemning blitt overskygget av andre spørsmål i valgkampen. Snoen skriver, som jeg, at en nederlandsk EU-avstemning er usannsynlig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her