Tull om litteratur, lov og rett

Skal man tro Arild Linneberg, er George W. Bush like ille som Hitler. Minst.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Arild Linneberg er asylsøkeres og papirløses situasjon i Norge i 2007 nøyaktig lik jøders situasjon i 30-tallets Tyskland — og George W. Bush er minst like ille som Hitler.

Arild Linneberg, professor i litteratur ved Universitetet i Bergen, kom nylig ut med essaysamlingen 12 ½ tale om litteratur og lov og rett, der han tar for seg sammenhengen mellom ”retten i litteraturen og litterariteten i retten”, som det står på omslaget. Som i sin forrige essaysamling Tretten triste essays om krig og litteratur fra 2001, skriver han om justismord og verdenspolitikk sett i lys av litteratur og postmoderne litteraturteori. To røde tråder går igjen i det meste av boken: rettssystemets umenneskelighet og USAs og Vestens forbrytelser i det han kaller ”utviklinga av Vestens nye imperium”.

Litteratur og lov og rett

Sammenhengen mellom litteraturen på den ene siden og rettsvesenet på den andre er kanskje ikke åpenbar for de fleste. Selv om mange av de store verkene innen verdenslitteraturen — fra Platons versjon av Sokrates’ forsvarstale og fremover — omhandler rettsprosesser av ulik art er ikke dette hovedpoenget til Linneberg. Han forklarer:

Retten er full av fortellinger. Uten fortelling, ingen rettsforhandling. Aktor, forsvarer, vitner, tiltalte, saksøker og saksøkte — alle kommer med sine versjoner av hva som har skjedd, når og hvor og gjerne hvorfor. Retten er litteratur. For å komme fram til en dom må retten, til sist dommeren, fortelle, dikte: konstruere ei mest mulig sannsynlig framstilling av hendelsesforløpet. Dommere er ofte dårlige diktere, de tar ofte feil.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS