Kommentar

Twitter rydder i falske konti

Twitter er lei av falske konti, og rydder kraftig.

Bilde: Pixabay, CC0.

Twitter har stengt 70 millioner falske konti. Samtidig blir antallet som følger en av Norges fremste Putin-apologeter redusert med 80 prosent. Tilfeldig? Helt sikkert.

Washington Post kunne i går melde at Twitter har suspendert mer enn 70 millioner konti i mai og juni, og at ryddesjauet fortsetter i juli. Selskapet har kommet under press for å rydde opp etter at det ble kjent at Russland brukte slike falske konti som en del av sin propaganda-krig, ikke minst i forbindelse med presidentvalget i USA i 2016.

Slike falske, gjerne automatiske konti – bot’er, kan hjelpe til å spre falske nyheter – eller genuine tweeter som passer en bestemt agenda. Å sørge for at vennligsinnede har mange følgere kan i seg selv være nyttig – det gir inntrykk av at de er viktigere enn de egentlig er.

WaPo skriver:

“Harvey said the crackdown has not had “a ton of impact” on the numbers of active users – which stood at 336 million at the end of the first quarter – because many of the problematic accounts were not tweeting regularly. But moving more aggressively against suspicious accounts has helped the platform better protect users from manipulation and abuse, she said.”

Nå over til noe helt annet.

Hanne Nabintu Herland er en ivrig samfunnsdebattant av den mer outrerte typen. Hennes nettside presenterer en rekke konspirasjonsteorier, gjerne om Libya- og Syria-krigene, og preges ellers av et forsvar for en veldig tradisjonell kristendom. Russland og Putin er ikke så ofte behandlet av Herland selv, men den kjente Putin-apologeten Bjørn Nistad skriver ofte om dette temaet på hennes nettsted.

I august i fjor samtalte Herland med Resetts Helge Lurås om hvordan Putin misforstås og feiltolkes i Norge og Vesten på konferansen til det lille kristenkonservative partiet De Kristne. Hun introduserer samtalen slik på sin egen nettside:

«Vi snakker om hvorfor trusselen fra Russland er blåst helt ut av proporsjoner fordi USA nå trenger en ytre fiende som er “hvit og kristen”, hvorfor hatet mot Russland legitimerer behovet for pengemaskinen NATO.»

I NRKs Verdibørsen 1. juli i fjor kom hun med dette hjertesukket om hvor dårlig norske medier behandler Putin:

«President Putin er en av de lederne som kommer til å gå inn i historien som en stor leder i vår tid. En av årsakene til at det kan fremstå underlig at noen sier dette for den norske befolkningen, er at vi har et stort medieproblem i Norge, fordi av bestemte grunner har vi mye propaganda i våre medier.»

Den skal lete lenge for å finne noe hos henne som ikke samsvarer med Putins syn på verden.

I april hadde flere på twitter moro med Nabintu Herland, etter at Preben Aavitsland oppdaget at hun ikke bare hadde uvanlig mange followers, nesten 29 tusen, men at påfallende mange av disse var tyrkiske konti som ikke tvitret. Det finnes et redskap på nettet som forsøker å beregne hvor mange følger som er ekte, og her ble resultatet at 57 prosent av disse var falske.

Ved hjelp av Wayback-maskinen kan vi se at antall følgere var enda høyere noen dager etter – 30,6 tusen. Men 22. mai var dette falt til 20,8 tusen, 8. juni til 18 tusen, og 22. juni til 15,8 tusen.

I dag har TheHerlandReport 6312 følgere. Det er en nedgang på ca 80 prosent på drøye to måneder. Men det er noen flere enn ved starten av 2018. Vi kan slå fast at Herland opplevde en boom ved begynnelsen av året. Den ble til bust på samme tid som twitter ryddet i skapet. Tilfeldig. Helt sikkert.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden