Foto: NATO.
Foto: NATO.

Typisk norsk å være god?

Trump eller ikke Trump: Norge må ta vår del av ansvaret for å sikre den liberale verdensorden, og oppfylle målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvaret.

Publisert

Da Gro Harlem Brundtland i sin tid uttalte at «det er typisk norsk å være god», smilte vi nordmenn beskjedent.  Kanskje satte hun det litt på spissen, men vi kjente oss igjen. Klart vi er gode.

Landet som oldeforeldregenerasjonen bygget under ledelse av Gerhardsen og som etterfølgende generasjoner har tatt godt vare på. Kloke politikere og byråkrater har sørget for at oljeformuen ble en glede, ikke en forbannelse slik den er for mange av de andre 16 landene foran oss på listen over land med store oljeinntekter.

Sammen har vi bygget, og bygger fortsatt, et godt skole- og helsevesen. De fleste føler trygghet i hverdagen. Politireform eller ei. Diskusjonen om et godt land for fremtiden handler likevel oftest om disse saksfeltene. Det viktigste premisset er lett å overse. Norge har i mer enn 70 år fått være del av en verden med regler som har sikret små staters rettigheter. Historisk sett er det et avvik fra normen. Diskusjonen bør derfor også omhandle hva vi må gjøre for at kommende generasjoner skal fortsette å ha det slik. Å være god hjemme på berget er ikke nok.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her