Tysklands lange reise

Essay: Etter 2. verdenskrig har Tyskland gjennomgått en lang moralsk, politisk og økonomisk og sosial revolusjon som har gjort landet til ledende på vestlig side.

Publisert Sist oppdatert

Etter 2. verdenskrig har Tyskland gjennomgått en lang moralsk, politisk og økonomisk og sosial revolusjon som har gjort landet til ledende på vestlig side.

Time har utropt Angela Merkel til årets navn i 2015, og Merkel er også nylig titulert som «den uunnværlige europeer» av The Economist. Etter et år preget av mørke skyer og en lang serie anti-liberale fenomener i og rundt et famlende Vesten, kan Tysklands lange reise fra problem til forbilde stå som et lys av håp på terskelen til et nytt år.

Bare den vellykkede, men langt fra uproblematiske, gjenforeningen mellom øst og vest som ble markert med sitt 25-års jubileum tidligere i år, kunne kanskje kvalifisert Tyskland til å bli utropt som årets land, eller til og med som det nye uunnværlige vestlige landet. Det finnes flere viktige argumenter for en slik kåring. Tysklands lange reise er ikke en hvilken som helst historisk reise, og denne reisens symbolske verdibudskap er av umåtelig stor betydning for det liberale demokratiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS