Politikk

UDI svarer: Vi kontrollerer asylsøkerne

Fagsjef Dag Bærvahr. Foto: UDI

– Gir langt flere avslag og avslører mer juks i gamle saker enn før.

Fagsjef Dag Bærvahr i UDIs asylavdeling svarer dette på kritikken fra Minervas kilder:

«Denne artikkelen peker på en viktig utfordring for norske utlendingsmyndigheter – det at enkeltpersoner eller enkelte grupper prøver å utnytte det norske asylsystemet. De eksemplene som er nevnt, er godt kjent for myndighetene og flere av dem er omtalt i mediene.

LES OGSÅ: UDI-ansatte advarer: Kontrollen med asylsøkere svikter

Det er nyttig at tema som juks blir godt belyst, men enkelte uttalelser i teksten gir likevel et skjevt inntrykk av hvordan Utlendingsdirektoratet arbeider – selv om vi er klar over enkelte utfordringer og arbeider kontinuerlig for å bli mer effektive.

Det norske asylsystemet er basert på tillit og kontroll. Tillit fordi det ofte er snakk om sårbare personer som kan risikere liv og helse hvis UDI fatter en feil avgjørelse. Og kontroll, nettopp slik artikkelen viser, fordi enkelt personer/grupper prøver å utnytte systemet.

På sistnevnte område har det skjedd mye de siste årene. Politiet, utlendingsforvaltningen og norske myndigheter har fått flere kontrollmuligheter, særlig gjennom ny teknologi. Vi gir derfor avslag i langt flere saker og avslører juks i gamle saker i et mye større omfang enn tidligere. Se gjerne denne artikkelen i Aftenposten. For tiden har vi et par tusen saker hvor vi mistenker folk for å ha jukset med identitet eller besøkt hjemlandet i etterkant av tillatelsen.

Når vi avslører juks, blir konsekvensene for vedkommende store. Vi trekker tilbake rettigheter og politianmelder. Men samtidig vil det i en del tilfeller også bli gitt en ny tillatelse ut fra det nye grunnlaget, det kan være nytt beskyttelsesbehov, barn eller helseårsaker.»

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden