Politikk

Uenighet om asylforslag i Høyre

Bilde: Privat / Høyre (Hans Kristian Thorbjørnsen / Flickr)

– Personlig tror jeg dagens asylsystem er borte om kun få år. Det er ikke bærekraftig slik det er i dag, sier Mahmoud Farahmand, som leder Høyres mangfoldsutvalg, til Minerva.

Mahmoud Farahmand leder Høyres mangfoldsutvalg. Han er uenig med partiets innvandringspolitiske talsperson, som overfor Minerva slår ring om dagens asylinstitutt.

– Personlig tror jeg dagens asylsystem er borte om kun få år. Det er ikke bærekraftig slik det er i dag, sier Farahmand til Minerva.

– Det er også kjent at altfor mange forteller usannheter om sin bakgrunn for å få opphold. Kampen mot dem som har falsk oppholdsgrunn, skal fortsette med full styrke. Det er i seg selv et ekstremt viktig og god signal.

Han mener regjeringen har rom for å stramme inn innvandringspolitikken. Den utvidede Solberg-regjeringen  innfører en rekke tiltak som er positive med tanke på en strammere innvandringspolitikk, hevder han.

– Regjeringsplattformen fra Jeløya legger opp til mottak av kvoteflyktninger, men det skrives også at dersom man får problemer med integreringen, kan man ikke ta imot flere enn det man klarer å integrere.

– De færreste som har beskyttelsesbehov, kommer direkte til landet de søker asyl i.

Altså kan integreringsproblemer medføre at man får en reduksjon i antallet kvoteflyktninger, sier han.

– Videre legger plattformen til rette for, og er nokså eksplisitt på, at Norge skal ta imot de kvoteflyktningene som har best mulighet til å la seg integrere.

Reelle behov

Socialdemokratene i Danmark vil hente ut flyktninger fra flyktningleire og samtidig stenge adgangen til å søke asyl på dansk jord. Partileder Mette Fredriksen tok i går til orde for at Danmark skal opprette egne mottakssentre for flyktninger i andre land.

– Det danske forslaget sier noe om den krevende situasjonen en liberalt nasjon som Danmark har endt opp i. Det er selvfølgelig slik at man skal ivareta dem som har et reelt beskyttelsesbehov, men de færreste som har dette beskyttelsesbehovet, kommer direkte til landet de søker asyl i. Mange er først innom et eller flere land før de ankommer destinasjonen hvor de søker asyl, sier Farahmand.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

Høyre om dansk innvandringsforslag: Ytterliggående

Kontrast

Uttalelsene fra Farahmand står i skarp kontrast til signalene Høyres innvandringspolitiske talsperson Kristin Ørmen Johnsen sendte ut mandag i Minerva. Hun avviste det danske forslaget og kalte det «ytterliggående».

– Dette er ikke regjeringens politikk. Vi åpner for at forfulgte skal kunne søke asyl, men selvsagt skal vi ha en rask behandling, og de som ikke fyller kriteriene, må reise ut. Men dette forslaget setter strek over hele asylinstituttet, sa Høyres innvandringspolitiske talsperson til Minerva.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden