Politikk

Uenighet om Acer i Frps stortingsgruppe

UENIGE: Buskerud-representant Jon Helgheim (t.v.) er Acer-mostander, mens Terje Halleland i energi- og miljøkomiteen er tilhenger. Torsdag vil Frps gruppe etter alle solemerker stemme for avtalen.

Bilde: Frp / Stortinget

– Vi har hatt mange heftige debatter, sier Frp-topp.

Torsdag 22. mars skal Stortinget ta stilling til forslaget om at Norge skal gå inn i EUs energibyrå ACER ved å innlemme EUs tredje energimarkedspakke i EØS-avtalen.

Da vil Norge, som er en del av det indre marked Norge er knyttet til gjennom EØS-avtalen, godta ytterligere krav fra EU om felles reguleringer og ordninger for et tettere energimarked i Europa.

Et flertall bestående av Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, MDG og Fremskrittspartiet vil da etter alle solemerker stemme for avtalen. Men internt i Frps stortingsgruppe er det flere som trolig vil måtte stemme mot sin egen overbevisning.

– Dette er en type sak hvor vi normalt avgir stemme samlet, sier Terje Halleland, som er Frps fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen.

Heftig

Halleland sier at partiet har hatt «mange heftige debatter».

– Det har jo gått veldig på hva det innebærer og konsekvensene av et sånt vedtak, og der har det vært veldig mye usikkerhet. Vi har hatt en debatt der deler av argumentasjon har grenset til det usaklige. Man har skapt et bilde av at dette er verre enn det er og skremt med økte strømpriser, manglende råderett over norsk vannkraft og etablering av utenlandskabler i fremmede makters hender. Dette har vi også hatt en stor debatt om internt.

Han sier at Frp har stått nærmest Arbeiderpartiet i denne saken, der Jonas Gahr Støre har åtte krav, blant annet om at nye utenlandskabler i fremtiden skal eies av Statsnett.

Artikkelen fortsetter under lenken.

– At SV sier nei til ACER, er helt utrolig. De velger proteksjonisme foran klima

Felles grunn med Ap

I skyggen av  den siste ukens støy om Listhaug har de to partiene funnet felles grunn her.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og vi og Ap har vært litt i den samme situasjonen. Vi har hatt behov for å avklare hva dette dreier seg om, sier Halleland, som understreker at han har et avslappet forhold til hvem som skal eie utenlandskablene. 

– Avklaring av eierskap og fremtidig konsesjonsbehandling for kraftanlegg har vært viktig for begge parter.

– Næringslivet og innbyggerne kommer nok til å tape på det.

– Er det misnøye i partiorganisasjonen med at Frp går inn for Acer?

Misnøye er ikke noe dekkende ord. Jeg tror de fleste ser at vi skal leve godt med denne avtalen. Det er EU som ønsker å endre regelverket, og vi hadde nok levd godt med dagens situasjon.

Flere fylkeslag har også sagt nei til Acer. Blant dem som tidligere har vært tydelige motstandere, er Jon Helgheim, innvalgt fra Buskerud.

– Staten kommer nok til å tjene på det, men næringslivet og innbyggerne kommer nok til å tape på det, har han tidligere sagt til Hegnar.no.

Helgheim ønsker ikke å kommentere saken overfor Minerva. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden