Ukens snakkis

Ukens snakkis: Har NRK dreid til høyre?

Det er ikke lenger høyresiden, men venstresiden og multikulturalismens fanebærere som skriver klager til Kringkastingsrådet.

«Svenske tilstander» og «parallellsamfunn». Begreper tidligere forbeholdt organer med konservativt og innvandringskritisk tilsnitt, har blitt dagligtale på Dagsrevyen. Det er ikke lenger høyresiden, men venstresiden og multikulturalismens fanebærere som skriver klager til Kringkastingsrådet.

Noe har skjedd.

«ARK har blitt FrpK» skrev en aviskommentator ironisk på Facebook denne uken etter NRKs reportasje om kriminalitet på østkanten i Oslo.

Rune Berglund Steen. Foto: Wikipedia.

Wikicommons

– Stemmer det?

– Nei, ikke generelt, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter.

– Jeg vil heller si at reportasjer som dette stikker seg litt ut. NRK vil selvsagt aldri unnslippe at noen mener at de til tider er enten høyrevridde eller venstrevridde. Standarden de bør bestrebe seg på å følge, bør imidlertid være den jeg tror de fleste av oss har forbundet med NRK: mest mulig nøktern faktajournalistikk, med minst mulig tabloide virkemidler.

– Er det en fare for at NRK er vare på kritikken fra høyresiden og glemmer å være obs på andre hensyn?

Lars Gauden-Kolbeinstveit. Foto: Civita.

– Det er selvsagt den følelsen noen av oss kan få, at NRK nå legger litt ekstra i den ene vektskålen fordi de har blitt beskyldt for å ha for mye i den andre. Men selv hvis dette skulle stemme, kunne de ha gjort jobben bedre enn de gjorde i helgen. Det går fint an å lage en reportasje om utfordringen med gjenger på Mortensrud og i andre bydeler uten å etterlate et inntrykk av at det nærmest skulle være farlig å bevege seg i de områdene.

Heller ikke Civitas filosof Lars Gauden-Kolbeinstveit mener at NRK har blitt FrpK.

– Det synes jeg ikke. NRK er ikke FrpK. Men de står av og til i spagat mellom «underholdning» og seriøs debatt og journalistikk. De burde i større grad tenke at norske seere er relativt opplyste og ikke bry seg så mye om seertall. NRK er for øvrig ikke Ark heller. De har for eksempel Fredrik Solvang og Sigrid Sollund på Dax 18 som stiller kritiske spørsmål om offentlig pengebruk og velferdsstatens bærekraft.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden