Ukens snakkis

Ukens snakkis: VGs intervju med Listhaug

Er Sylvi Listhaug som honning for nazibier eller har VG blitt en kommunistblekke?

Kritikken har rast på sosiale medier og nettsteder som Rights.o og Document etter at VG i artikkelserien «Det hvite rasieriet» ble grillet om den angivelige støtten fra høyreekstreme.

«VG – på fruktene skal treet kjennes. Det er råttent», skrev Hans Rustad.

Document-redaktøren gjengir også noen av de agressive spørsmålene fra VGs journalister.

– Hvordan opplever du å bli omfavnet av en selverklært nazist?

– I februar i fjor ble det arrangert en demonstrasjon til støtte for deg utenfor Stortinget. Kjenner du til hvem som deltok i den demonstrasjonen?

– Ifølge nettstedet Radikal Portal var flere av demonstrantene høyreekstremister. Blant annet en tidligere styreleder i organisasjonen Nye Nasjonale Samling. I tillegg skal en av vaktene ha koblinger til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. I demonstrasjonen skal han ha stilt med hansker med knokebeskyttelse?

– Er det noe med retorikken din, eller synspunktene dine, som faktisk deles av nynazister?

– Du har uttalt at «flyktninger kan ikke forvente å bli båret på gullstol inn i Norge». Du bruker ordet «lykkejegere» om dem. Tror du dette kan piske opp stemningen i et land?

Som et ansvarlig organ tar denne spalten spørsmålet opp med VGs redaktør Gard Steiro.

– Var det riktig av VG å fremstille Sylvi Listhaug som honning for nazistbier eller har organet blitt en kommunistavis?

– Ja, spørsmålene var etter min mening relevante i denne konteksten. I arbeidet med serien «Det hvite raseriet», som jeg varmt anbefaler, har vi vært i kontakt med en rekke personer som uttrykker støtte til Listhaug. Det var interessant å lese hvilke tanker hun gjør seg om dette, samt hvordan hun reflekterer om effekten av egen retorikk, sier Steiro.

Espen Teigen er rådgiver for Sylvi Listhaug, som nå er i permisjon.

– VG har vel nok en gang bevist hvorfor mange stoler mindre og mindre på mainstream medier. Intervjuet er helt ensidig, og handler om utrolig marginale figurer som særdeles få bryr seg om. Nemlig Tore Tvedt og nazistene. For meg virker det som VG forsøker å klistre nazisme og grumsete holdninger til Sylvi, men de lykkes ikke – fordi det ikke er sannheten. Vårt parti og Sylvi tar selvsagt fullstendig avstand fra nazigærninger. De hører ikke hjemme hos oss. Hvis politikere skal ta ansvar for hvilke fans man får, får vi en farlig diskusjon. Det er spesielt for meg at en fyr vi aldri ville hørt på i noen som helst sammenheng, nemlig Tore Tvedt, skal man plutselig lytte til når det gjelder hvordan han uttaler seg om politikere.

– Er VG en kommunistavis?

– Jeg synes ikke VG er en kommunistavis, ei heller er Sylvi noe honning, sier Teigen, som for tiden også er rådgiver for vikarierende statsråd Per Sandberg.

Nils August Andresen er redaktør for Minerva.

– Jeg får si som Kåre Willoch: Spørsmålet er galt stillet.

– Sylvi Listhaug har åpenbart lite å gjøre med nazisme. Derimot bygger hun sin merkevare på å være politisk ukorrekt, på godt og vondt, og for så vidt ganske ofte det siste. Siden det blant høyreekstreme er meget politisk korrekt å være politisk ukorrekt, representerer Listhaug motsatsen til alt de hater. Og hun ønsker – i likhet med undertegnede, får jeg legge til – en strengere innvandringspolitikk. At det er populært blant høyreekstreme er i seg selv intet å kritisere Listhaug for, og ikke annerledes enn at også rabiate homsehatere stemmer KrF, eller at også de Stalin-tro liker Bjørnar Moxnes.

–  Likevel er det en sak her – og VG er derfor ingen kommunistblekke. Men spørsmålet de burde stilt, er om Sylvi Listhaug har et ansvar for mer aktivt å reagere på støtten fra høyreekstreme. Hun må være, eller burde være, kjent med at støtte til henne i sosiale medier, jevnlig følges opp av utsagn om for eksempel flyktninger som er et godt stykke utenfor parlamentarisk språkbruk. Nettopp fordi hun har en høy stjerne i enkelte av disse miljøene, har det betydning at hun bruker tid på aktivt å klargjøre grenser – og ikke bare svarer defensivt når hun blir konfrontert med det av journalister.

Journalist Lars Akerhaug er for ordens skyld tidligere kollega av Stian Eisenträgger, en av journalistene bak serien «Det hvite raseriet» .

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden