Nyhet

Ulf Kristersson (M) er bookmakernes favoritt til å bli ny svensk statsminister

Sveriges riksdag sett fra Vasabroen

Bilde: Christian Gidlöf

Sveriges riksdag vil etter all sannsynlighet felle Stefan Löfvens regjering etter valget i september, men hva som skjer videre er langt fra sikkert.

Den 9. september er det valg i Sverige. Forhåndsfavoritten blant bookmakerne til å bli ny svensk statsminister er Ulf Kristersson fra Moderaterna.

Dette til tross for at Moderaterna på de siste meningsmålingene kun ligger an til å bli tredje største parti. Partikoalisjonen til de fire borgerlige partiene (M, C, KD, L) ligger an til å få mellom 30 til 40 prosent oppslutning med Kristen Demokratene under sperregrensen på flere av målingene.

I skrivende stund ser derfor den borgerlige alliansen ut til å bli mindre enn blokken som Stefan Löfvens venstresideregjering har utgått av.

Vi møter Riksdagsrepresentant Christian Holm Barenfeld fra Moderaterna til et intervju for å høre om hvordan hans parti har tenkt til å vinne tilbake regjeringsmakten.

Hva skal til for at Moderaternas skal komme tilbake i regjeringsposisjon? 

– Da må vi være sikret tilstrekkelig støtte gjennom en parlamentarisk situasjon som gjør at vi kan styre. Vi må bli største blokken i form av oppslutning, men det er likevel slik at ingen av de tradisjonelle blokkene ligger an til å få flertall så det vil uansett bli en minoritetsregjering.

– Du sier dere må bli den største blokken. Hvilke partier er det som inngår i en slik blokk?

– Vår ambisjon er å danne en ny regjering med alliansepartiene (M, KD L, C) hvor vi har blitt den største blokken. Slik at vi kan utforme svarene på det som er denne valgkampens største saker: innvandrings og integreringspolitikken samt trygghetspørsmålet, hvor vi behøver mer politi for å bekjempe gjengkriminaliteten. Vi vil ikke sitte i en regjering som ikke står for en seriøs og restriktiv innvandringspolitikk. Om dette blir resultatet er det selvsagt velgerne som avgjør.

Om dagens meningsmålinger blir valgresultatet vil dere ikke bli den største blokken. Finnes det et scenario der dere likevel inntar regjeringskontorene uten å ha blitt den største blokken?

– Vår ambisjon er at Alliansen skal bli den største blokken, men om vi ikke blir det så er vi beredt for å jobbe for andre måter å avsette Stefan Löfvens regjering. Vi vil uansett jobbe for å avsette den sittende regjeringen uavhengig av om Alliansen blir største blokk.

– Hvilken prosess ser du for deg at leder til det dersom Alliansen ikke er største blokk?

– I Sverige har vi nylig vedtatt en grunnlovsendring som gjør at den sittende statsministeren må aktiv be om ny tillitt etter et riksdagsvalg. Det kommer ikke vi til å stemme for og jeg føler meg sikker på at vi vil finne et flertall for å avsette hans regjering etter riksdagsvalget.

–  Så Löfven I blir mest sannsynlig felt, men hva er planen for å forhindre dannelsen av en ny regjering utgått av Löfven og Socialdemokraterna?

– Da vil det være opp til talsmannen (på norsk stortingspresidenten) å gi den mest troverdige parten oppdraget å forsøke å danne en ny regjering. Det første som voteres over etter riksdagsvalget er hvem denne talsmannen skal være. Her vil vi legge frem forslag på vår kandidat.

– Og om dere får oppdraget av talsmannen om å danne ny Regjering, hva er da den korteste veien for dere til å danne et nytt flertall?

– Det er om mange nok stemmer på Alliansen til at vi har flertall.

– Og om det ikke skjer, hva er veien da?

Det er umulig å forutse nå, men det er klart det blir langt enklere for oss om vi er den største blokken.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden