Skråblikk

Den ultimate guiden til når du skal stemme taktisk på Venstre

En stemme på Venstre er ikke en stemme på FrP. Av og til er det en stemme på Venstre, men av og til er også en stemme på Høyre og på Erna Solberg som statsminister. Nils August Andresen guider deg gjennom når du skal stemme taktisk på Venstre.

Bilde: Høyre/Hans Kristian Torbjørnsen, Flickr, CC BY-ND 2.0

Valget kommer med dobbelt så mange kvaler for Høyre-velgere.

Man kunne tenke seg at valget var lett for Høyre-velgere: I regjeringen skinner solberget, alt lykkes for denne regjering, eller, om det er å ta i, så er det i hvert fall slik at nu går alt så meget bedre.

Men akk, slik er det ikke. I hele dette årtusen har det vært slik at Høyre-velgere på valgdagen må ta stilling til om de i stedet skal hjelpe lillebror. Alle som har en lillebror, vet hvor lei seg han blir når han ikke får være med på de voksnes fest. For Høyre er situasjonen enda verre: Hvis lillebror ikke får være med, er sjansen stor for at det ikke blir noen fest i det hele tatt.

En stemme til Venstre er en stemme til…

Gjennom hele valgkampen er spørsmålet om hvorvidt man skal stemme på Venstre, et av de mest ladede. Vi får høre at en stemme på Venstre er en stemme på Fremskrittspartiet. Andre raser mot, og sier at stemme på Venstre, er en stemme på Venstre.

Begge deler er selvsagt like feil: En stemme på Venstre er en stemme på Høyre og på Erna Solberg som statsminister.

I verste fall kan man også da ende opp med at flertallet glipper likevel, og da ender man opp med at en stemme til Venstre rett og slett bare er en stemme til Venstre.

Men det er alltid en del Venstre-velgere som likevel lar seg lure, og ikke vil gi en stemme til Venstre som er en stemme til Fremskrittspartiet. Siden marginalstemmen til Venstre som vipper partiet over sperregrensen, kan gi fire-fem ekstra mandater, mens marginalstemmen til Høyre bare kan gi ett ekstra mandat, er det derfor alltid slik at noen Høyre-folk må ta ansvar for å gi en stemme til Venstre, som altså er en stemme til Høyre.

Problemet er å finne ut hvem disse noen er. For hvis for mange Høyre-folk gir sin stemme til Venstre, som altså er en stemme til Høyre, ender det opp med at Venstre får flere stemmer enn de trenger. Det er sløseri, og slikt liker ikke Høyre-folk. Og ikke bare det: Det er sløseri som kan koste Høyre mandater – både distriktsmandater og utjevningsmandater. I verste fall kan man også da ende opp med at flertallet glipper likevel, og da ender man opp med at en stemme til Venstre rett og slett bare er en stemme til Venstre.

Og det er det i hvert fall ingen som ønsker.

Denne guiden kan derfor hjelpe deg med å finne ut om nettopp du er blant dem som skal hjelpe lillebror i år.

La oss gjøre det enkelt, og begynne med tilfeller der du ikke skal stemme Venstre.

Høyre trenger kjernevelgerne

Intet parti klarer seg uten kjernevelgerne. Om kjernevelgerne begynner å stemme taktisk, kan partiets oppslutning fort rakne. Så for å gjøre det enkelt: Har du dobbeltnavn, stemmer du Høyre. Heter du for eksempel Nils August, som jeg, da stemmer du Høyre. Heter du Christiane Frederikke, stemmer du selvsagt Høyre. Heter du Ronny Atle, stemmer du også Høyre – da har du i hvert fall ingenting i Venstre å gjøre.

Venstre-velgere har i stedet navn som ville passe inn i et reklamebyrå, som for eksempel Betole, Dan, Erikha (med h), Freddy, Kaya (med y), Sebastian eller Vilje. (Disclaimer: Alle likheter med ansatte-listen til Try reklamebyrå er i juridisk forstand tilfeldig.)

Fylker der du må stemme Høyre for å stemme Høyre

Noen steder kjemper Høyre tettere enn andre steder om sistemandatet. Såpass vet vi. Dessverre vet ikke så mye om hvor disse stedene er. Fylkesprognosene i Norge er grusomt dårlige, fordi det er få målinger på fylkesnivå. De fleste målingene er nasjonale – og så håper prognosemakerne at det fordeler seg på fylker omtrent som ved tidligere valg. Men det gjør det ofte ikke. Dessuten kan ofte små endringer i oppslutningen til et parti forandre utregningen for alle de andre, og plutselig sitter sistemandatet et annet sted.

I de øvrige fylkene kan noen stemme Venstre. Men altså ikke for mange. Den rasjonelle måten å løse dette på er terningkast.

Dertil har hvert fylke et utjevningsmandat, og her er intet fordelt før alt er fordelt: Flytt hundre stemmer i Mandal, og plutselig går utjevningsmandatet i Finnmark til noen andre. Samtidig er det ofte slik at et parti som akkurat mister et distriktsmandat, får det igjen gjennom et utjevningsmandat ekstra et annet sted.

Likevel: Alt annet likt, er det bedre akkurat å få et distriktsmandat der man kan, snarere enn akkurat å miste det. Folk som driver med slikt, forteller meg at det er jevnt i Oslo – men det kan også skyldes at vi har bedre målinger her. Ifølge pollofpolls.no skjematiske oppsett, som neppe er et fullgodt utgangspunkt for noe som helst, er det nære på for distriktsmandater for Høyre i Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Vestfold.

For å gjøre det enkelt, kan vi si det slik at bor du i et av disse fylkene skal du stemme Venstre bare i det tilfellet at du heter Betole, Dan, Erikha (med h), Freddy, Kaya (med y), Sebastian eller Vilje.

Fylker der du kan stemme Venstre for å stemme Høyre

I de øvrige fylkene kan noen stemme Venstre. Men altså ikke for mange. Den rasjonelle måten å løse dette på er terningkast.

Og la meg her komme dem som innvender at å stemme er en ekspressiv, ikke en instrumentell handling, i forkjøpet: Vi kan la terningkastet ivareta den symbolske funksjonen. Slår du en firer, som symboliserer sperregrensen – og altså ikke har dobbeltnavn eller på andre måter er å betrakte som kjernevelger – stemmer du Venstre. Ellers stemmer du Høyre.

Her er det også fristende å legge inn en joker: Slår du for eksempel tre seksere på rad, kan du stemme KrF, som også har falt under sperregrensen på noen målinger. Nå er det vel kjent at KrF ikke har noe særlig sans for terningspill, så det kan her være greit å henvende seg til sitt lokale KrF-lag, si at du har fått et tegn fra tallene 6–6–6, og høre om stemmen er velkommen.

Dette er siste gang!

Når dette er unnagjort, er det også på tide å komme med en formaning både til lillebror Venstre, og til partiet som en del Venstre-velgere feilaktig tror at de stemmer på når de stemmer på Venstre.

Vi har sagt det mange ganger før, og vi sier det igjen: Dette er virkelig siste gangen vi gjør dette her. Joda, vi er klar over at det har just presis like lite troverdighet som ved tidligere anledninger, men vi kan ikke ha det slik at Venstre-velgere stadig stemmer på sofaen eller Arbeiderpartiet og belager seg på at Høyre-velgere må stemme Venstre.

For å bøte på dette foreslås to strakstiltak: For det første anmoder vi Venstre-velgere om forståelse for at det ikke er slik at spenningene og polariseringen i samfunnet hadde vært noe mindre om vi i stedet for Sylvi Listhaug som innvandrings- og integreringsminister hadde gjennomført det som til enhver tid har vært Venstres asylpolitikk de siste fire årene. For det andre anmoder vi Fremskrittspartiet om å huske på at utspill som forutsigbart oppleves som splittende, ikke bare faktisk er splittende, men også øker sjansen for rødgrønt flertall.

Det viktigste er ikke hvilket parti du stemmer på

Dermed burde det meste være klart, altså. Som så mange kloke idealister sier foran hvert valg: Det viktigste er ikke hvilket parti du stemmer på. Det viktigste er at du derigjennom stemmer på Høyre.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden