Politikk

Ulveutmeldingene fortsetter

Nå har 39 meldt seg ut av Hedmark Høyre etter regjeringens kontroversielle ulvevedtak.

Før jul var tallet tolv. Nå har det mer enn tredoblet seg.

– For lille Hedmark Høyre er dette et svært høyt tall, sier Rangdi Wetterhus Krogstad, fylkessekretær i Hedmark Høyre.

Hun understreker at det er snakk om en rekke lojale medlemmer som har meldt seg ut i protest mot klima– og miljøminister Vidar Helgesens nei til lisensfelling.

I tillegg har hun fått 300 e–poster fra fortvilede medlemmer og velgere.

– De er kjempefortvilet over at storsamfunnet har tatt en avgjørelse om at de skal leve i ulvereservat, sier Wetterhus Krogstad.

Møter statsministeren
Wetterhus Krogstad deltar tirsdag i et møte med statsminister Erna Solberg om saken. Onsdag skal statsråd Vidar Helgesen (H) møte partene i ulveforliket på Stortinget.

Hun møter sammen med blant annet Hedmark–representant Gunnar Gundersen, stortingskandidat Kristian Tonning–Riise og fylkesleder Lise Berger Svenkerud.

Det er knyttet stor spenning til hva statsministeren, som var raskt ute med å forsvare Helgesen, vil si.

– Vi har ikke fått noen signaler, men har et håp om en god dialog og løsning for Hedmark, ikke bare for fylkeslaget.

Vanskelig valgkamp

Hun tror det vil bli vanskelig å drive valgkamp for partiet om ikke noe nå skjer.

– Jeg kommer til å gjøre jobben min, men jeg ser på reaksjonene at det vil bli veldig vanskelig å stable på benene særlig mange frivillige.

Ulveopprøret har spredd seg som ild i tørt gress i Høyre siden Vidar Helgesen før jul kunngjorde at han sier nei til lisensfelling av 32 ulv i ulvesonen som de regionale rovviltnemndene ville skyte. Skadepotensialet er ikke stort nok til at de fire ulveflokkene i Hedmark kan skytes, ifølge Justisdepartementets lovavdeling.

Blant de som har støttet Hedmark Høyre er stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Østfold. Der har det så langt ikke vært utmelidnger, selv om mange har uttryktt sinne og frustrasjon over vedtaket.

– Det har vært sterke reaskjoner, men så langt ingen utmeldinger. Det er nok også fordi jeg og Olemic Thommessen har vært veldig tydelige på at stortinget har gjort et vedtak og hvis loven mangler hjemling må statsråden komme tilbake med nytt forslag til lovvedtak, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou.

Også Nord–Trøndelag Høyres fylkesleder Elin Agdestein har overfor Klassekampen gitt uttrykk for sin kraftige misnøye med regjeringens standpunkt.

Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og KrF har stått bak ulveforliket og onsdag skal Helgesen møte disse partiene på stortinget. En rekke landbruksorganisasjoner har også protestert mot vedtaket. Også landbruksminister Jon Georg Dale har uttrykt misnøye med vedtaket.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden